Etanolün ince bağırsak mekanik aktivitesine olan etkisinin izole sıçan preparatlarında araştırılması
Investıgatıng the effect of ethanol on small ıntestıne actıvıty ın ısolated rat preparatıons
- Tez No: 305974
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN GÖLGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Etanol, İnce bağırsak, Mekanik aktivite, Sarsı gerimi, Kas tonusu, Ethanol, Small intestine, Mechanical activity, Twitch tension, Muscular tonus
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Alkolün bağırsak aktivitesine olan etkisini araştırmak amacı ile planlanan bu çalışmada 200-250 g ağırlığında 48 Swiss albino türü yetişkin dişi sıçanlar kullanıldı. Anestezi altında sıçanların abdomeni açıldı ve hızlı bir şekilde bağırsak segmentleri izole edildi. Yaklaşık 1 cm uzunluğundaki ince bağırsak preparatları Tyrode solüsyonu içeren 20 ml'lik cam organ banyosu içerisine 1 g tonus altında asıldı. Banyo ortamı %95 O2 ve %5 CO2 ile sürekli olarak gazlandırılıp, ortam sıcaklığı 37oC'de sabit tutuldu. Deneysel veriler izometrik transdüser (May FDT 10-A MP30) ile bilgisayar donanımlı farmakolojik veri analiz sistemine (BIOPAC, MP30) kaydedildi.Dengelenme süresinin sonunda izole sıçan ince bağırsak preparatlarının spontan mekanik aktivitesi kaydedildi, ortama ilave edilen etanol (200 µl) varlığında mekanik aktivitedeki değişiklikler (sarsı gerimi ve tonus değişimi) gözlendi. Kontrol grubunda ortama ikinci kez ilave edilen etanolle kas tonusu ve sarsı gerimindeki % değişim hesaplandı. Deney grubunda adrenerjik nöron blokörü guanetidin, muskarinik reseptör blokörü atropin, fosfolipaz C inhibitörü neomisin, potasyum kanal blokörü tetraetilamonyum, H2 reseptör blokörü cimetidine, histamine H1 antagonisti Pyrilamine, histamine H3 agonisti R-alfa methylhistamine, selektif histamin H3 antagonisti thioperamide ilk etanol ilavesinden sonra ortama ilave edilmiştir. Kimyasalların ilavesinden sonra ikinci kez ortama eklenen etanolle sarsı gerimi ve kas tonusundaki % değişim hesaplanmıştır.Bütün deneylerde etanol izole sıçan ince bağırsak preparatının kas tonusunda azalmaya neden oldu. Sarsı gerimindeki değişmeler istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Mekanik aktivitede azalma şeklindeki gevşeme cevaplarından, histamin H3 reseptörleri hariç muskarinik ve adrenerjik yolaklar, fosfolipaz C yolu, potasyum kanallarının aktivasyonu ve histamin H1, H2 reseptörleri üzerinden aktive olan mekanizmaların sorumlu olabileceğini sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Fourty eight adult Swiss albino female rats weighing 200-250 grams were used to investigate the effect of alcohol on intestine activity in the present study. Abdomens of the rats were opened under anesthesia and segments of the intestine were rapidly isolated. Small intestine preparations with a length of nearly 1 cm were hung within 20 ml glass organ bath under 1 g tonus. Bath atmosphere was constantly gassed with 95% O2 and 5% CO2 by holding temperature at 37oC. Experimental data were recorded in computer based pharmacological data analysis system (BIOPAC, MP30) by isometric transducer (May FDT 10-A MP30).Spontaneous mechanical activity of isolated rat small intestine preparations were recorded by the end of balancing period and changes (tremor tension and tonus change) in mechanical activity with supplemented ethanol (200 µl) were observed. Percentage of change in muscular tonus and tremor tension of the control group in which the ethanol was secondly added was calculated. Adrenergic neuron blocker guanetidin, muscarinic receptor blocker atropine, phospholipase C inhibitor neomisin, potassium channel blocker tetratilamonyum, H2 receptor blocker cimetidine, histamine H1 antagonist Pyrilamine, histamine H3 agonist R-alpha methyhistamine, selective histamine H3 antagonist thioperamide were added after first ethanol supplementation in the experiment group. Percentage of change in muscular tonus and tremor tension by secondly added ethanol was calculated after supplementation of chemicals.Ethanol led to decrement in muscular tonus of isolated rat small intestine preparations in all experiments. Changes in tremor tension were not found to be statistically significant. It was concluded that mechanisms activated via histamine H1, H2 receptors and activations of muscarinic and adrenergic pathways, phospholipase C way and potassium channel except for histamine H3 receptors might be responsible for relaxation responses in the shape of decrement in mechanical activity.