Alkol yoksunluğunda sitokrom p450 CYP1A2, CYP2D6, CYP2E1 ve CYP3A4 gen ekspresyonlarının ve polimorfizmlerinin araştırılması
Alcohol withdrawal investigation of cytochrome p450 cyp1a2, cyp2d6, cyp2e1 and cyp3a4 expression and gene polymorphism
- Tez No: 305976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN SAATÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: alkol, bağımlılık, gen, ekspresyon, polimorfizm, alcohol, dependency, gene expression, polymorphism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Alkol dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan ve bağımlılık yapan bir maddedir. Halk sağlığında mortalite, morbidite ve sosyal maliyet terimlerine etkisi oldukça büyüktür. Alkolizmin genetik temelinin anlaşılması yeterli korunma stratejileri ve kişisel tedaviler geliştirmek için önemli bir basamaktır. Bu amaç için, alkolizme kişisel meyil genlerinin, alkol tüketimine aracılık eden ılımlı genlerin, klinik tedaviye cevabın hangi genler aracılığıyla etkilendiğinin ayrıca genler arası ve çevresel faktörlerle etkileşim mekanizmasının tanımlanması önemlidir.Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM'den tedavi için yatan alkol bağımlısı erkek hasta (n=50) ve kontrol erkek bireylerin (n=23) kan örnekleri alındı.Çalışmamızda iki farklı yöntem (RFLP ve Ekspresyon analizi) kullanarak söz konusu genlerin alkol bağımlılığı üzerine etkileri araştırıldı. Bunlardan polimorfizm çalışmaları için Ki Kare testi yapıldı. Gruplar arası hasta ve kontrol örneklerinin ekspresyon verilerinin karşılaştırılmasında beden kitle indeksi, yaş, sigara içme süresi ve sigara içme adedi faktörlerinden arındırılarak Kovaryans analizi ve ayrıca bağımsız iki örneklem T testi uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası kan örneklerindeki ekspresyon verilerinin karşılaştırılmasında ise beden kitle indeksi, yaş, sigara içme süresi ve sigara içme adedi, alkol içme süresi ve alkol içme miktarı faktörlerinden arındırılarak Kovaryans analizi ve ayrıca bağımlı iki örneklem T testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmesi yapıldı.Alkol bağımlısı hasta grupları ve kontrol gruplarında CYP1A2*1F, CYP 2D6*4, CYP 2D6*6, CYP 2E1 c1/c2, CYP3A4*V gen polimorfizmleri çalışılmıştır. CYP1A2 geni *1F polimorfizmi hasta ve kontrol grupları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p0.05). Ayrıca hasta grubunda tedavi öncesi ve sonrası ekspresyon seviyelerinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05).Bu genlerin polimorfizmlerinin ve ekspresyonlarının gerçek etkilerini görmek için daha fazla hasta sayısıyla çalışılan ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAlcohol is the most widely used worldwide, and an addictive substance. Public health mortality, morbidity and social cost terms the effect is quite large. Understanding the genetic basis of alcoholism treatments to develop adequate prevention strategies and personal treatments is an important step. For this purpose, a personal inclination to alcoholism genes, genes that moderate alcohol consumption emerged, clinical response to treatment, through which genes and between genes and environmental factors that affect the mechanism of interaction is important to identify.We enrolled this study in Erciyes University Medical Faculty for Psychiatry Department and Kayseri Education and Research Hospital AMATEM. Blood samples of the patient with alcohol dependent male patients (n=50) and male control individuals (n=23) were collected.In our study we used two different methods (RFLP and expression analysis) to investigate the effect on the genes of alcohol dependence. Chi Square test was performed for the polymorphism of these studies Patient and control samples for comparison of expression data between groups body mass index, age, duration of smoking and number of smoking, adjusted for General Linear Model and also the number of independent two-sample t-test were performed. Expression data from blood samples of patients were compared before and after treatment body mass index, age, smoking duration and number of smoking, amount of alcohol drinking and alcohol drinking time-dependent factors, were cleared of General Linear Model and also two-sample t-test were performed using the statistical evaluation.Alcohol-dependence patient groups and control groups, CYP1A2 *1F, CYP2D6 *4, CYP 2D6 *6, CYP 2E1 c1/c2, CYP3A4 *V gene polymorphism studied. The distrubition of CYP1A2 *1F gene polymorphisms between patient and control groups were significant (p 0.05). In addition, the comparison of expression levels of the group of patients before and after treatment a statistically significant difference was not found (p> 0.05).Further studies with large number of patients are needed to reveal the real impact of these polymorphisms and the expression levels of the genes.