Tavuk orjinli termofilik campylobacter türlerinin biofilm özellikleri ve antibiyotik duyarlılıkları
Bıofılm features and antımıcrobıal susceptabılıty of chıcken orıgınated ? thermophılıc campylobacter straıns
  1. Tez No: 305980
  2. Yazar: ÖZGÜN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılık, biofilm, camylobacter, tavuk, Antibiotic susceptibility, biofilm, campylobacter, chicken
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada tavuk orjinli termofilik Campylobacter türlerinin biyofilm özellikleri ve antibiyotik duyarlılıkları araştırıldı. Araştırma kapsamında termofilik Campylobacter türlerinin izolasyonu amacıyla broylerlerden 100 adet barsak, aynı broylerlere ait 100 adet karkas ve yumurtacı tavuklardan 100 adet dışkı örneği incelendi. Örnekler izolasyon amacıyla mCCDA (cefoperazone charcoal desoxycholate agar)'a ekildi. Termofilik Campylobacter'lerin identifikasyonunda fenotipik testler ve PZR (Polymerase Chain Reaction)'den yararlanıldı.İzolasyon sonuçlarına göre broyler barsak örneklerinin % 94'ü, broyler karkas örneklerinin %100'ü, yumurtacı dışkı örneklerinin % 84'ü termofilik Campylobacter türleri yönünden pozitif bulundu ve toplam 348 termofilik Campylobacter izolatı (337 C. jejuni ve 11 adet C. coli) elde edildi. Elde edilen C. jejuni izolatları içinden rastgele seçilen 60 adet (her bir orijinden 20 adet olmak üzere) izolat, biyofilm oluşturma özelliği yönünden incelendi. Biyofilm özellikleri açısından broyler karkas, broyler barsak ve yumurtacı dışkı örnekleri arasında fark gözlenmedi. İncelenen 60 adet C.jejuni izolatının 34 adedi biyofilm oluşturmazken, 25 adedinin zayıf, 1 adedinin ise orta derecede biyofilm oluşturduğu tespit edildi. Biyofilm özellikleri incelenen toplam 60 adet C. jejuni izolatının antibiyotik duyarlılıkları E test yöntemi ile belirlendi. Tüm suşların trimetoprime-sulfametoksazol'e dirençli olduğu, gentamisine, duyarlı olduğu saptandı. Sırasıyla eritromisin, metronidazol, enrofloksasin, amoksisilin ve tetrasiklin duyarlılıkları % 96,7, % 45, % 91,7, % 16,7 ve % 53,3 olarak saptandı. Zayıf ve orta derecede biyofilm oluşturan izolatlarla biyofilm oluşturmayan izolatlar arasında antibiyotik duyarlılığı açısından fark gözlenmedi.Sonuç olarak, termofilik Campylobacter türlerinin tavuklardaki yüksek izolasyon oranı kümeslerde ve kesimhanelerde hijyen kurallarına yeterince uyulmadığını düşündürmektedir. Campylobacter enfeksiyonlarında sıklıkla kullanılan antibiyotiklerin dirençliliği de göz önünde bulundurulduğunda kanatlı etinin insan sağlığı açısından ciddi bir risk olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, biofilm features and antibiotic susceptibilities of chicken-originated thermophilic Campylobacter species were investigated. For the isolation of thermophilic Campylobacter species, 100 samples of intestine from broilers, 100 samples of carcass belonging to the same broilers and 100 samples of feces from layer hens were examined. The samples were plated onto mCCD (cefoperazone charcoal desoxycholate) agar for the isolation. In order to identify thermophilic Campylobacter spp., phenotypic tests and PCR (polymerase chain reaction) were performed.According to isolation results, 94% of broiler intestine samples, 100% of broiler carcass samples, 84% of layer hen feces samples were found positive for thermophilic Campylobacter species, A total of 348 Thermophilic Campylobacter strains (337 C. jejuni and 11 C. coli) were obtained. 60 C. jejuni strains (20 strains from each origin) were randomly selected among C. jejuni isolates were examined in terms of biofilm formation feature. No difference was observed on biofilm features among broiler carcass, broiler intestine and layer hen samples. It was detected that while 34 samples of 60 C. jejuni isolates did not form biofilm, 25 of them formed it weakly and 1 of them formed it moderately. Antibiotic susceptibilities of 60 samples of C. jejuni stains were determined with Test E method. It is monitored that all strains were resistant to sulfametaxazol ? trimetoprim and sensitive to gentamicin. Susceptibilities of erythromycin, metronidazole, enrofloxacin, amoxicillin and tetracycline were 96,7%, 45%, 91,7%, 16,7% and 53,3% respectively. No difference for antibiotic susceptibility was observed among isolates that weakly and moderately form biofilm and those that did not form biofilm.In conclusion, high isolation rates of thermophilic Campylobacter species in in chicken causes us to think that hygienic measures in coops and slaughterhouses are not fulfilled properly. Having in mind the resilience of antibiotics that are frequently used in Campylobacter infections, poultry meat is a serious risk for human health.