Ferdi ve takım sporlarıyla uğraşan bireylerin strese karşı koyabilme düzeylerinin karşılaştırması
A comparıson of stress management levels of ındıvıduals playıng team sports and doıng ındıvıdual sports
- Tez No: 306030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Stres, Takım sporu, Ferdi spor, Stress, Team Sports, Individual Sports
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, sporcu performansında etkileri olduğu düşünülen stres düzeylerinin ferdi ve takım sporcularında farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çalışmada branş kategorisine göre yaş ve cinsiyet değişkenleri açısındanda farklılıklara bakılmıştır. Araştırmada belirlenen amaçlara ulaşabilmek için konu ile ilgili literatür taraması yapılmış, sporcuların ayırt edici özelliklerini belirlemek için bilgi toplama formu ve stresle başa çıkma düzeylerini tespit etmek amacıyla da ?Stresle Başa çıkma Stratejileri Ölçeği? kullanılmıştır. Çalışmanın materyalini, 2010-2011 sezonu içerisinde, Gaziantep ilindeki spor kulüplerinde bireysel ve takım sporlarında faaliyet gösteren toplam 360 sporcu oluşturmuştur. Verilerin analizinde SPSS 16.0 programı kullanılmış, İndependent t-testi ve One-Way Anova testi yapılmıştır. Değerlerin yorumlanması 0.05 anlamlılık seviyesine göre yapılmıştır. Çalışma sonucunda; takım sporlarıyla uğraşan bireylerin iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımında ferdi sporculara oranla daha yüksek puanlar elde ettikleri, ferdi sporlarla uğraşan bireylerin kendine güvensiz yaklaşım ve boyun eğici/çaresiz yaklaşım alt boyutunda takım sporcularından daha yüksek puanlar elde ettikleri tespit edilmiştir. Çalışma grubundaki tüm sporcuların kendine güvenli yaklaşım alt boyutunda yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. Cinsiyet değişkeni açısından, erkeklerin kadınlara göre olaylara yaklaşım ve iyimser bakma, sorunları daha sakin ve gerçekçi bir biçimde değerlendirme eğilimi gösterdikleri, problemin önemi ve çözüm seçeneklerini değerlendirme, aktif ve mantıklı çaba gösterdikleri, strese karşı koyabilme stratejileri ve yaş değişkeni arasında bir ilişki görülmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out so as to determine whether the stress level, which is thought to have an effect on the performance, differs according to individual sports or team sports. Besides, this study also examined differences in branches according to age and gender variables. In order to achieve the target goals of this study, related literature was reviewed and a personal information form was used to determine the sportsmen?s distinguishing features, and ?Stress Management Strategies Scale? was used in order to determine their stress management levels. The participants of the present study consisted of 360 sportsmen actively involved in individual and team sports branches of various sports clubs in Gaziantep. SPSS 16.0 software was used so as to analyze the data. Independent t-test and One-Way Anova test were conducted. The interpretations of the analyses were made according to significance level of 0.05. The results of the study showed that individuals playing in team sports got higher scores from the scale and this was interpreted as they were more optimistic and they were more open to social support; on the other hand, sportsmen doing individual sports were lack of self-confidence and they had submissive and desperate attitudes. It was found out that all the participants got high scores from self-confidence subscale. According to gender variable, when compared to females, male sportsmen might show more positive, calm and realistic attitude toward problems; and also they were more active in determining and solving the problems. However, no relations between age variable and stress management strategies were found.