Sol dal bloğu ve sol ventrikül dilatasyonu bulunan hastalarda miyokard perfüzyon spect'in (tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi) tanısal değeri
Diagnostic value of myocardial perfusion spect (single photon emission computed tomography) ımaging in patients with left bundle branch block and left ventricular dilatation
- Tez No: 306056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sol dal bloğu, Sol ventrikül dilatasyonu, Tl-201, Tc-99m MIBI, Tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi, Dipiridamol, Left bundle branch block, Left ventricular dilatation, Tl-201, Tc-99m MIBI, Single photon emission computed tomography, Dipyridamole
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sol dal bloğu olan hastalarda koroner arter hastalığının noninvaziv tanısı kardiyolojide bir sorun olmaya devam etmektedir. Bazal ve stres elektrokardiyografi bu hasta grubunda koroner arter hastalığı tanısında düşük sensitivite ve spesifite göstermektedir. Son zamanlarda, miyokardiyal perfüzyon görüntülemede yüksek sensitiviteye ve spesifisiteye ulaşılmıştır. Talyum-201 ve Tc-99m methoxyisobuty isonitrile (MIBI) sintigrafisi bu hastalarda yaygın olarak kullanılmıştır.Çalışmanın amacı komplet sol dal bloğu ve sol ventrikül dilatasyonu bulunan hastalarda miyokard perfüzyon SPECT (MPSPECT) görüntülemenin tanısal değerini belirlemektir. KAH'nı değerlendirmek için Tc-99m MIBI ve Tl-201 MPSPECT ve treadmill veya dipiridamol stres kullanarak komplet sol dal bloğu ve sol ventrikül dilatasyonu bulunan 25 hasta incelendi. Hastaların tamamına koroner anjiyografi yapıldı. Perfüzyon defektleri sabit veya reversibl olarak sınıflandırıldı. Koroner anjiografiye göre yanlış pozitif defektlerin mekanizmaları, bozulmuş mikrodamar akışı ve nispeten ince septumdaki sayımlarda belirgin azalma ile olan normal perfüzyon (parsiyel volüm etkisi) şeklinde açıklanmıştır. Sol dal bloğu varlığında miyokard perfüzyon görüntülerinde anahtar bulgular şunlardır; saptanan gerçek pozitiflik (iskemi), reversibl perfüzyon defektleri (özellikle diyastol sonunda), eşlik eden apikal defekt ve sistolik disfonksiyonun saptandığı perfüzyon defekti.Koroner anjiografileri yapılan 25 hastada MPSPECT'in pozitif tanı değeri; sol ön inen koroner arter stenozu için %36, sol sirkümfleks arter stenozu için %43 ve sağ koroner arter stenozu için %16 idi. Spesifite değerleri sırasıyla %36, %82 ve % 13 idi. Bununla birlikte sensitivite (%100) ve negatif prediktif değerleri (%0) iyiydi.Sensitivite, spesifisite ve doğruluk sonuçları hesaplandığında MIBI hastalarında i.v. dipirimol uygulamasında; MIBI treadmill egzersizin, Tl-201 treadmill ve dipiridamol stres uygulamasına göre sonuçların yüksek olduğu bulunmuştur. Yanlış pozitif iskemi bulgusu sol anterior desending arter ve sağ koroner arter bölgelerinde aynı zamanda görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Noninvasive diagnosis of coronary artery disease in patients with left bundle branch block continues to be a challenge in cardiology. Basal and stress electrocardiography showed low sensitivity and specificity for diagnosis of coronary artery disease in this group of patients. Recently, myocardial perfusion imaging attainmented high sensitivity and specificity. Scintigraphy with Thallium-201 and Tc-99m-methoxyisobutyl isonitrile (MIBI) has been widely used in these patients.The aim of the study was to assess the diagnostic value of myocardial perfusion SPECT (MPSPECT) imaging in patients with complete left bundle branch block and left ventricular dilatation. We studied 25 consecutive patients with complete left bundle branch block and left ventricule dilatation using Tc-99m MIBI and Tl-201 MPSPECT, and treadmill or dipyridamole stress to evaluate coronary artery disease. All of patients also underwent coronary angiography. Perfusion defects were classified as fixed or reversible. Mechanisms explaining false-positive defects include decreased perfusion via impaired microvessel flow and normal perfusion with apparent decrease in counts in a relatively thin septum (partial-volume effect). Key findings in myocardial perfusion images in the presence of left bundle-branch block that define true positives (ischemia) are reversible perfusion defects (especially at end diastole), a concomitant apical defect, and systolic dysfunction matching the perfusion defect.In 25 patients who had coronary angiography, the positive predictive value of MPSPECT for the diagnosis of left anterior descending coronary artery stenosis was 36%, for left circumflex coronary artery stenosis 43%, and for right coronary artery stenosis, 16%. Specificity values were 36%, 82%, and 16%, respectively. However, sensitivity (100%) and negative predictive values (0% ) were good.The sensitivity, spesificity and accuracy results calculated in i.v. dipyridamole applied MIBI cases were higher than the results calculated after MIBI treadmill exercise application, Tl-201 treadmill exercise and dipyridamole stress. False positive ischemia findings was seen both in left anterior descending coronary artery and right coronary artery regions, at the same time.