Wnt antagonistlerinin pre- ve postimplantasyon dönemi sıçan endometriumundaki immünolokalizasyonu
Immunolocalisation of secreted wnt antagonists in the rat endometrium during pre-and postimplantation periods
- Tez No: 306057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Wnt, Wnt antagonistleri, implantasyon, rat, Wnt, Wnt antagonists, implantation, rat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Memelilerde implantasyon, birçok sinyal moleküllerinin blastosist ile reseptiv endometrium arasındaki haberleşmede rol aldığı karmaşık biyolojik olaylardan biridir. Son zamanlarda implantasyonda fonksiyonları belirlenen Wnt protein ailesi, embriyonun şekillenmesi, epitelyal mezenşimal transformasyon, anjiogenez, apoptoz gibi temel gelişim süreçlerinin yanı sıra erişkinde de homeostazis ve kök hücre regülasyonunda görev alırlar. Bu fonksiyonlarını birçok sinyal molekülleri ile etkileşerek gerçekleştirirler. Ayrıca Wnt'lerin fonksiyonları diğer sinyal moleküllerinin yanı sıra bazı antagonist moleküllerce de kontrol edilmektedir. Antagonist moleküller, plazma membranındaki reseptörlerine bağlanarak fonksiyon gören Wnt'lere veya reseptörlerine bağlanarak Wnt sinyal yolaklarını kontrol ederler.Bu çalışmada, pregnant sıçan endometriumunda periimplantasyon sürecinde ve nonpregnant sıçan endometriumunda Wnt antagonistlerinin (Dkk-1, sFRP-1 ve WIF-1) immunolokalizasyonu belirlenerek, olası rolleri araştırılmıştır. Uterus dokularından alınan parafin kesitlere H-E ve IF boyamalar uygulanmıştır. Dkk-1'in nonpregnant sıçan endometriumunda, pregnant sıçan endometriumunda, endometrial bazal stromada, pregnant sıçan endometriumunda ayrıca desiduada, sFRP-1 ve WIF-1'in, nonpregnant sıçan endometriumunda, miyometrium, luminal epitel, bez epiteli ve endotelde, pregnant sıçan endometriumunda ayrıca desidual lokalizasyonlarda ekspresyonları gösterilmiştir.Sonuç olarak, Wnt antagonistlerinin nonpregnant sıçan endometrium homeostazisinde, pregnant sıçan endometriumunda gerçekleşen trofoblast invazyonu, desidualizasyon, anjiogenez, apoptoz ve plasentasyon olaylanmalarında rol oynayabilecekleri kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Implantation in mammals is one of the complex biological events related to the communication between several signal molecules, blastocyst and the receptive endometrium. Recently, Wnt protein family functioning in implantation play roles in basic developmental processes such as embryonal configuration, epithelial mesenchymal transformation, angiogenesis and apoptosis along with homeostasis and stem cell regulation processes in adults. They achieve those functions by interacting with several signal molecules. Furthermore Wnt functions are controlled by some antagonist molecules as well as other signal molecules. Antagonist molecules controls Wnt signal pathways by preventing the receptor?ligand interaction of Wnt receptors on plasma membrane via either binding to Wnts or to Wnt receptors.In the present study, the possible roles and the immunolocalization of Wnt antagonists (Dkk-1, sFRP-1 and WIF-1) were determined in pregnant and in non-pregnant rat endometrium. Paraffin sections were stained by using haematoxylene-eosine and immunoflouroscence methods. The expressions of Dkk-1 in perimetial-myometrial connective tissue and in endometrial basal stromal region of non-pregnant rat endometrium as well as in decidual region of pregnant rat endometrium were determined. In addition, the expressions of sFRP-1 and WIF-1 in myometrium, luminal epithelium, glandular epithelium and endothelium of non-pregnant rat endometrium as well as decidual immunolocalizations in the pregnant rat endometrium were determined.In conclusion, it could be suggested that the Wnt antagonists might play crucial roles in non-pregnant rat endometrial homeostasis, trophoblast invasion, decidualization, angiogenesis, apoptosis and placentation in pregnant rat endometrium.