Diabetik ve nondiyabetik katarakt hastalarında, hümör aközde ve serumda total oksidatif stres, total antioksidan kapasite, paraoksonaz, arilesteraz ve lipideroksidaz seviyelerinin karşılaştırılması
Comparing the levels of total oxidative stress, total antioxidant capacity, paraoxonase, arylesterase and lipid peroxidase in aqueous humor and simultaneous venous blood serum in diabetic and non-diabetic cataract patients
  1. Tez No: 306090
  2. Yazar: CENGİZ CANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE VURAL ÖZEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diabetic retinopathy, aqueous humor, oxidative stress, paraoxonase, arylesterase
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETBu çalışmada diyabetik ve non-diyabetik katarakt hastalarında hümör aközde ve eş zamanlı venöz kan serumunda, total oksidatif stres, total antioksidan kapasite, paraoksonaz, arilesteraz, lipid peroksidaz seviyelerini karşılaştırarak, diyabetik retinopatinin ilerlemesinde oksidatif stresin rolü değerlendirildi.Prospektif olarak planlanan bu çalışmaya, olgular 10.03.2010 ile 30.08.2010 tarihleri arasında, C.Ü. Tıp Fak. Göz Hast. A.D. Polikliniğine, puslu görme şikayeti ile başvuran ve katarakt tanısı alıp, cerrahi tedavi önerilen diyabetik ve diyabetik olmayan hastalar arasından seçildi. Diyabeti olup retinopatisi olmayan hastalar 1. grup, diyabetik retinopatili hastalar 2. grup ve katarakt tanısı dışında ek sistemik hastalığı olmayan hastalar 3. grup olarak ayrıldı. Her bir grup ayrı ayrı 26 hasta olmakla birlikte toplam 78 hasta çalışmaya dahil edildi.Her 3 grubun eş zamanlı venöz kan serumu sonuçları, total oksidatif stres, total antioksidan kapasite, paraoksonaz ve HbA1c düzeyleri istatistiksel olarak önemli bulunmuşken, lipid peroksidaz ve arilesteraz açısından önemsiz bulunmuştur. 3 grubun hümör aköz sonuçları karşılaştırıldığında ise, total oksidatif stres, total antioksidan kapasite, paraoksonaz, lipid peroksidaz ve arilesteraz düzeyleri istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.Çalışmamızda, eşzamanlı venöz kan serum sonuçlarının, benzer çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırıldığında; diyabette ve diyabetik retinopatide, TAK, TOS ve PON1 düzeyinde benzer sonuçlar elde ettik. Hümör aköz sonuçların ise, gerek istatistiksel olarak önemsiz çıkması, gerekse literatürde yapılmış başka çalışma olmaması nedeniyle farklı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, the role of oxidative stress in the progression of diabetic retinopathy were evaluated by comparing the levels of total oxidative stress, total antioxidant capacity, paraoxonase, arylesterase and lipid peroxidase in aqueous humor and simultaneous venous blood serum in diabetic and non-diabetic cataract patients.In this prospective study, cases were selected from among the patients that referred Institutional Faculty of Medicine Hospital Ophthalmology Department between 10.03.2010-30.08.2010 with complaints of hazy vision and took the diagnosis of cataract and recommended surgical treatment, diabetic and nondiabetic patients. Patients were divided as first group who have diabetes patients without retinopathy, as second group who have diabetic retinopathy and as third group who have not additional systemic disease other than the diagnosis of cataract. Total of 78 patients enrolled in the study as well as there were 26 patients in each group separately,The results of simultaneous venous blood serum in all 3 groups, total oxidative stress, total antioxidant capacity, paraoxonase and HbA1c levels were found to be statistically significant, while lipid peroxidase and arylesterase was not significant. When the results of aqueous humor of the 3 groups were compared, the levels of total oxidative stress, total antioxidant capacity, paraoxonase, lipid peroxidase and arylesterase were found to be statistically insignificant.In our study, when simultaneous venous blood serum results were compared with results of similar studies, we found similar results at the level of TAC, TOS and PON1 in diabetes and diabetic retinopathy. We believe that the different studies are needed because the results of aqueous humor are statistically insignificant and there is no study made in literature.