Hipertansif hastalarda Kaptopril ve Olmesartan'ın etkinliğinin araştırılması
Research of kaptopril and olmesartan's efficacy in patients with hypertension
  1. Tez No: 306093
  2. Yazar: ÜLKÜ ÖZUĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA MUTLU KUKUL GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Hipertansiyon, Kaptopril. Olmesartan, Emergency Service, Hypertension, Kaptopril, Olmesartan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Acil servisler aniden hastalanan ya da yaralananların ilk başvurdukları ve sorgusuz olarak yardım aldıkları yerlerdir.Acil servislere başvuru sayısı sınırlandırılamaz ve hastalar çok geniş bir yelpazedeki medikal, cerrahi veya davranışsal sorunları nedeniyle acil servislere başvurabilirler..Bu çalışmada, hastanemiz Acil Tıp bölümüne hipertansiyon tanısı ile başvuran hastalar 5 dk dinlendirilerek kan basıncı ölçümü yapıldı.Kan basıncı 180/100 mmHg ve üzerinde olup uç organ hasarı bulguları olmayan; hastalardan yapılacak çalışma ile ilgili bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra Renin anjiotensin aksı üzerinden etki gösteren ilaçlara aşırı duyarlılık öyküsü olmayan ve onam veren hastalar monitörize edilerek sağ koluna tansiyon manşonu takıldı.40 hastaya Kaptopril 25 mg sublingual (dilaltı) olarak uygulanıp dil altında erimesi beklenildi.Diğer 40 hastaya Olmesartan 40 mg verildi ve az suyla yuttuğu teyit edildi.Sonrasında 3 saatlik monitör takibi yapıldı (tansiyon ve nabız) 5 dk'lık aralıklarla kan basıncı ölçümü yapılıp nabız kayıt edildi.Kaptopril verilen hastaların yaşları 60.70 +/- 11.43, olmesartan verilen hastaların yaşları 57.02 +/- 13.86 olarak bulunmuştur.Kaptopril alan bireylerin 19' u (%47.5) erkek,21'i (%52,5) kadın; olmesartan alan bireylerin 17'si (%42.5) erkek , 23'ü (%57.5) kadındır.Yaptığımız çalışmada kaptopril ve olmesartan verilen hastalar 3 saatlik süreyle izlenerek nabız ve kan basıncı ölçümleri arasındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Sistolik kan basınçları değerleri karşılaştırıldığında 10.dk'daki farklılık önemli bulunurken diğer dakikalar arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur. Diastolik ve nabız değerleri arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract: Emergencies are the places, to which people, who suddenly get sick or injured, first apply and where they receive help without question. Application number to emergencies can not be limited and patients can apply to emergencies on the occasion of various medical, surgery or behavioral problems. In this research, patients, who applied to our hospital?s emergency service with hypertension, are tested for blood pressure after resting 5 minutes. After taking research informed consent of the patients, whose blood pressure were 180/100 mmHg and over, and who didn?t have end organ damage; patients, who weren?t very sensitive to medicines affecting through Renin angiotensin axe and who gave the consent, put on tension cuff by right arm by being monitored. 40 patients took Kaptopril 40 mg as sublingual, they were expected to melt it under tongue. Other 40 patients took Olmesartan 40 mg and it was confirmed to swallow with little water. Then they were monitored (tension and pulse) during 3 hours, pulse was recorded by measuring blood pressure at 5 minutes intervals.It was found that Patients, who took Kaptopril, were 60.70 years old +/- 11.43, the patients, who took olmesartan, were 57.02 years old+/- 13.86. 19 (42.5%) of the persons, who took Kaptopril, were men, 21(52.5%) of them were women; 17(42.5%) of the persons, who took olmesartan, were men, 23(57.5%) of them were women.In this research, the patients, who took kaptopril and olmesartan, were monitored during 3 hours and differences between blood pressure measurements were assessed. When we compare systolic blood pessure values, difference in ten minutes was imporant but difference during the other minutes wasn?t important. Diffeence between diastolic and pulse values wasn?t important.