Hipertansif acillerde trombotik yatkınlığın araştırılması
Investigation of thrombotic tendency in hypertensive urgencies
- Tez No: 746714
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, urgency, MPV, tromboz, Hypertension, urgency, MPV, trombosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Hipertansiyon, ateroskleroz gelişimi ve buna bağlı miyokard infaktüsü, inme gibi kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür. Trombositlerin artmış hacmi trombositlerin aktivitesi ve adezyon kapasitesini arttırmaktadır.Trombositler kontrol altına alınmamış hipertansiyonda aktive olurlar ve artmış tromboza eğilime önemli katkı sağlarlar. Ortalama trombosit hacmi trombosit aktivitesiyle yakından ilişkili göstergelerden biridir. Akut ciddi kan basıncı yüksekliği hipertansif kriz olarak tanımlanır. Hipertansif kriz uç organ hasarı olup olmamasına göre sırasıyla hipertansif emergency(HE) ve hipertansif urgency(HU) olarak sınıflandırılır. Bu çalışmada acil servise gelen hipertansif urgency hastalarında kaptopril veya amlodipin tedavisi verilerek 2 saatlik takip süresince MPV'deki değişimi izlemeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya acil servise hipertansif urgency nedeniyle başvuran randomize ve kontrollü olarak iki ayrı gruba ayrılan 100 hasta alınmıştır. Hastaların tedavisi için, 50 kişiye kaptopril 25 mg oral tedavi ve diğer 50 kişiyede amlodipin 5 mg oral tedavi uygulandı. MPV değerleri 0.dakika,60.dakika ve 120.dakika ölçülmüş ve değişimine bakılmıştır. Bulgular:Her iki grupta demografik özellikler açısından farlılık yoktu. Hastaların geliş MPV değerleri açısından bakıldığında her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu(p>0,05). Kaptopril grubunda 60.dk sonunda artış saptandı ancak 120.dakika sonunda MPV'de düşüş saptanmasına rağmen istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu(p>0,05). Amlodipin grubunda 60.dakika ve 120.dakika sonunda hastaların gelişine göre MPV'de düşüş saptanırken istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu(p>0,05). Amlodipin grubunda 120.dakika sonunda MPV'deki düşüş kaptopril grubuna göre daha fazla oranda olmasına rağmen istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu(p>0,05). Sonuç:Hipertansiyon hastalarında doğru teşhis ve uygun tedavi yaklaşımı mortalite ve morbiditeyi sınırlamak için kritik bir öneme sahiptir.Çalışmamızda amlodipinin kaptoprile göre MPV'yi daha fazla düşürmesi dikkat çekicidir. Hipertansif urgency ile gelen hastalarda trombozun önlenmesi için MPV'nin erken dönemde düşürülmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Hypertension is an important risk factor in the development of atherosclerosis and also a risk factor in cardiovascular diseases such as myocardial infarction and stroke due to atherosclerosis.The expanded volume of platelets increases theactivation and adhesion capacity of platelets. Platelets get activated in uncontrolled hypertension and have a crucial role in increased thrombotic tendency. Mean platelet volume is one of the markers that is correlate closely with platelet activity. Acute severe high blood pressure is defined as hypertensive crisis. Hypertensive crisis are classified as hypertensive emergency(HE) and hypertensive urgency(HU), depending on whether end-organ damage or not respectively. In this study, we aimed to monitor changes in the MPV(mean platelet volume) for follow-up 2 hours in patients who were admitted to the emergency department presented with hypertensive urgency and given captopril or amlodipine treatment. Patients and methods: We examined 100 patients who admitted to the emergency department present with hypertensive urgency have been divided into two separate groups with randomized controlled.Captopril 25 mg oral treatment were given for 50 patients and amlodipine 5 mg oral treatment given for the other 50 patients.MPV values at 0 minutes, 60 minutes and 120 minutes were measured, and changes were analyzed. Findings:In both groups there was no significant difference in demographic characteristics. In terms of the patient advent MPV values between the two groups was not statistically significant difference (p>0,05).MPV was increased after 60 minutes in the captopril group but despite evidence of a decrease at the end of 120 minutes, the difference was not statistically significant (p>0,05). MPV was decreased in the amlodipine group at the end of 60 minutes and 120 minutes but the difference was not statistically significant(p>0,05). At the end of the 120 minutes In the amlodipine group MPV values was much more decreased than captopril group but the difference was not statistically significant(p>0,05). Conclusion: Accurate diagnosis and appropriate treatment approach has a critical role to limit mortality and morbidity for hypertensive patients. In our study, decrease effect of amlodipine on MPV is more than captopril is remarkable. We believe that patients who admitted to the emergency department present with hypertensive urgency, MPV values should be reduced in the early period for the prevention of thrombosis.