Rat dorsal deri flebinde minoksidilin flep yaşayabilirliğine etkisi ve minoksidil ile yapılan kimyasal geciktirme prosedürünün cerrahi geciktirme prosedürü ile karşılaştırılması.
Flap viability effect of minoxidil and chemical delay procedure with minoxidil by comparison of surgical delay procedure in the rat dorsal skin flap
- Tez No: 306139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZIM GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Flep yaşayabilirliği, Minoksidil, Cerrahi geciktirme, Anjiogenezis, Flap viability, Minoxidil, Surgical delay, Angiogenesis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu deneysel çalışma; rat sırt derisinde kaudal tabanlı modifiye Mc farlane modelinde minoksidilin flep yaşayabilirliği üzerine etkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır.Deneyde rat sırt derisinde kaudal tabanlı modifiye Mc Farlane flebi kullanıldı. Kontrol grubunda, flep eleve edilip yerine sütüre edildi. Minoksidil ile geciktirme grubunda ise flebe 7 gün minoksidil sprey uygulandı ve 7 gün sonra flep eleve edilerek yerine sütüre edildi. Cerrahi geciktirme grubunda ise flep önce yan insizyonlar ile bipediküllü olarak eleve edilerek yerine sütüre edildi. Flep 7 gün sonra tekrar eleve edilerek yerine sütüre edildi. Tüm gruplarda flepler eleve edilip yerine sütüre edildikten sonra 7 gün takip edildi. Ardından flepler makroskopik olarak yaşama oranlarına göre ve biopsi alınmak suretiyle mikroskobik olarak da yeni damar oluşumu açısından değerlendirildi.Çalışmada elde edilen bulgularda kontrol grubunda flep yaşama oranı %59.8±3.56 minoksidil grubunda %70.2±2.8 ve cerrahi geciktirme grubunda ise 75.5±3.9 olarak bulundu. Alınan biopsilerin mikroskobik incelenmesi sonucunda ise kontrol grubunda anjiogenezis 1,0 (proksimal zon, distal zon) cerrahi geciktirme grubunda 3,3 (proksimal zon, distal zon) ve minoksidil ile geciktirme grubunda ise 2,2 (proksimal zon, distal zon) olarak bulunmuştur.Çalışmanın sonucunda, elde edilen değerler karşılaştırıldığında minoksidil ile yapılan geciktirme işleminin flep yaşayabilirliğini arttırdığı görüldü. Ancak cerrahi geciktirme kadar etkin olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak, minoksidil preoperatif olarak daha uzun süre uygulanması ile daha iyi sonuçlar alınabilir. Minoksidil etkinliğinin ileri klinik ve deneysel çalışmalarla desteklenmesi ile klinik kullanımı ile ilgili daha anlamlı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
This experimental study was carried out to investigate the effect of minoxidil on the modified McFarlane model the caudal-based dorsal skin of rats flap viability.We used a modified McFarlane flap caudal-based dorsal skin of rats in the experiment. In the control group, the flap was elevated and sutured to self-place. Minoxidil spray was applied for 7 days in the minoksidil delaying group and at the end of 7 day, flap was dissected and sutured to self-place. In surgical delaying group, first of all, flap was elevated with the side incisions as bipedicul and sutured to self-place. After 7 days, flap was re-elevated and sutured. In all groups, the flaps were followed up for 7 days after elevated and sutured. Then the groups were evaluated according to the flap survival rates, by using macroscopic view and according to the formation of new blood vessels by using biopsy in microscopic way.As a result of the study, flap survival rates were found as 59.8%±3:56 at control group; 70.2% ± 2.8 at minoxidil group and 75.5 ± 3.9 at surgical delay group. The results of Microscopic examination of angiogenesis from taken biopsies was 1,0 (zone of proximal, distal zone) in control group; 3,3(zone of proximal, distalzone) in surgical delay group and 2,2(zone of proximal, distal zone) in minoxidil delay group.At the end of study, delay with the minoxidil was increased the viability of the flap, but it was not as effective as much as surgical delay. As a result, administration of minoxidil for a longer time pre-operatively may cause better results. Supporting the effectiveness of minoxidil with further clinical and experimental studies, more meaningful results about clinical use of minoxidil may be reached.