2006 ? 2010 yılları arasında konvülziyon tanısı ile yatırılan hastaların demografik özellikleri
Demographic characteristics of patients hospitalized with a diagnosis of convulsion between 2006-2010
- Tez No: 306144
- Danışmanlar: PROF. DR. F. DİLARA İÇAĞASIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konvülziyon, Epilepsi, Demografik Özellikler, Convulsion, Epilepsy, Demographic Characteristics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada; hastanemiz Çocuk Nöroloji Servisine Ocak 2006 ? Aralık 2010 tarihleri arasında konvülziyon klinik tablosuyla başvuran ve yatarak tedavi gören çocuk hastalarda febril konvülziyon - epilepsi prevalansını, risk faktörlerini ve sosyodemografik özelliklerini araştırmayı hedefledik.Ocak 2006 ? Aralık 2010 tarihleri arasında Pediatri Servisinde 8045 hasta yatırılarak izlenmişti. Bu süre içerisinde Çocuk Nöroloji Servisinde izlenen 1213 olgunun 737 (%60,76)'si konvülziyon geçirme nedeni ile yatırılmıştı.Konvülziyon geçiren hastaların (n=737) yaş, cinsiyet, ateş, santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonu, kafa travması (amnezi ya da bilinç kaybının gerçekleştiği travmalar), aşılama, ailede epilepsi, akraba evliliği öyküsü ve sosyodemografik özellikleri sorgulandı.Olguların % 53,5'i erkek, %46,5'i kız, ortalama yaşları 48.86±49.59'du. Konvülziyonla gelen hastalar, ateşin varlığına göre ateşli ve ateşsiz konvülziyon olmak üzere iki gruba ayrıldı.Ateşli konvülziyon geçiren hasta sayısı 275' di. 30 hastanın BOS bulguları MSS enfeksiyonu ile uyumlu bulundu. 245 hasta febril konvülziyon olarak tanımlandı. Hastaların %53, 1'i erkek, %46, 9'u kız, ortalama yaşları 20, 68±5 ay (minimum 5ay-maksimum 60 ay) dı. Olguların ailede konvülziyon öyküsü saptanan 94 (%38, 4), demir eksikliği anemisi saptanan 105 (%42, 9) olgu vardı. Demir eksiliği anemisiyle, önlenebilir bir risk faktörü olarak daha etkili sağlık programlarıyla mücadele edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.Ateşsiz konvülziyon geçiren olgu sayısı 462' ydi. 25 hastada duruma bağlı konvulziyon vardı, 437 hasta epilepsi olarak değerlendirildi. Olguların %45, 7'si kız %54, 3'ü erkek, yaş ortalamaları 65, 8 ay (SD:54,8) (minimum 1-maksimum 195 ay) dı. 124 (%26, 8) olguda febril konvülziyon geçirme öyküsü saptandı. Ebeveyn akrabalık oranı %25, ailede konvülziyon öyküsü oranı %26, 2 saptandı ve en sık görülen risk faktörleriydi. Epilepsi etyopatogenezinde en önemli parametrenin ailesel ve genetik faktörler olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study our purpose was to investigate the febrile seizures, epilepsy prevalance-risk factors and socio-demographic characteristics in pediatric patients who applied with convulsions to the Child Neurology Department and were treated in hospital between the dates January?2006 and December?2010.Between January 2006- December 2010, 8045 patients hospitalized in Department of Pediatrics were observed. During this period, 737 (%60, 76) of 1213 patients were admitted because of the convulsions in Child Neurology Department. Age, sex, fever, central nervous system (CNS) infection, head injury (trauma, amnesia or loss of consciousness occurred), immunization, family history for epilepsy, history of intermarriages and other socio-demographic characteristics were questionized in patient coming with seizures. %53. 5 of the cases were male, the rest %46, 5 were female and the mean age was 48.86 ± 49.59.The patients with seizures divided into two groups as febrile and non-febrile convulsions according to the presence of fever.The number of the patients who had febrile convulsions was 275. CSF (cerebro-spinal-fluid) findings were compatible with CNS infection in 30 patients. 245 patients were identified as febril convulsions. %53, 1 of the patients were male, %46, 9 of them were female and the mean age was 20,68±5 months (minimum 5 months- maximum 60 months). There were 105 cases who detected iron deficiency anemia (%42, 9). We have the idea it is necessary to fight with more effective health programs against iron deficiency anemia as a preventable risk factor.The number of the patients who had non-febril convulsions was 462. In 25 patients had convulsions depending on the situation, 437 patients were evaluated as epilepsy. %54, 3 of the patients were male, %45, 7 of them were female and the mean age was 65,8 months (SD; Standart Deviation was 54,8) (minimum 1 and maximum 195 months). Febril convulsion history was determined in 124 cases (%26, 8). Parental relationship rate was % 25 and the history of convulsions in family percentage was %26, 2 and these were the two most common risk factors. We found that the most important parameters of epilepsy etiopathogenesis were familial and genetic factors.