Genişletilmiş perforatör bazlı abdominal flebin kritik distal kısmının kurtarılması amacıyla venöz ağın arteriyalizasyonu
Arterialization of the venous network to salvage a critical distal part of the extended perforator based abdominal flap
  1. Tez No: 306156
  2. Yazar: MÜRSEL ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ERÇÖÇEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Perforatör flep, İskemi, Arteriyalizasyon, Flepkurtarma, Kan basıncı, Perforator flap, ischemia, arterialization, flap salvage, bloodpressure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu deneysel çalışmayla; perforatör bazlı rat abdominal flep modelinde flep vaskülerağındaki arteriyel ve venöz kan basıncı eş zamanlı olarak ölçülerek, flepyaşayabilirliğini artırmak amacıyla uygulanan venöz ağın arteriyalizasyonunagereksinim olup olmadığının hemodinamik olarak ortaya konulması amaçlandı.Deneyde flep modeli olarak ratlarda genişletilmiş perforatör bazlı abdominalada flebi kullanıldı. Kontrol grubunda flep vasküler ağındaki arteriyel ve venöz kanbasıncının ölçümü yapıldı ve basınç değişimleri ortaya konuldu. Deney grubunda isearteriyalizasyon işlemi yapılarak basınç değişimleri ortaya konuldu. Postoperatif 7.günde flep yaşayabilirlik oranları hesaplanarak, her bir grupta yapılan işlem ilebasınç değişiklikleri arasındaki ilişki araştırıldı.Çalışmanın sonucunda, kontrol grubunda arteriyel basınç değişimiistatistiksel olarak önemli bulunmazken deney grubunda önemli bulunmuştur. Venözbasınç değişimi ise kontrol grubunda ve deney grubunda istatistiksel olarak önemlibulunmuştur. İki grup arasındaki flep canlılık alanı farkı da istatistiksel olarak önemlibulunmuştur.Elde edilen sonuçlar, perforatör bazlı fleplerde flep boyutları arttığında flebindistal ucunda arteriyel yetmezliğin ve venöz konjesyonun daima mevcut olduğunugöstermektedir. Bu durumda flebin kritik distal kısmını kurtarmak için venöz ağınarteriyalizasyonunun bir seçenek olabileceği, arteriyalizasyon işlemi sonucunda artanflep canlılık oranlarıyla gösterilmiştir. Arteriyalizasyon, genişletilmiş bir flebin distalkısmında arteriyel süperşarj mümkün değilse veya küçük kompozit dokularda ya dafleplerde anastomozla reperfüzyonu sağlayacak uygun bir arter yoksa veya arteriyelağ yetersiz ise bu yöntem ideal bir kurtarma prosedürü olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Arterialization of the venous network to salvage a critical distal part of theextended perforator based abdominal flap. Cumhuriyet University the School ofMedicine, Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery. ÇEPNİ, Mürsel MDIn this experimantal study; presentation by hemodynamically that whether there is aneed for arterialization of the venous network in order to increase the viability of flapas arterial and venous blood pressure were measured simultaneously in extendedperforator based rat abdominal flap models was aimed.An extended perforator based abdominal island flap was used as a flap modelin rats. In control group, arterial and venous blood pressure measurement wasperformed at a vascular network of the island flap with a random extension and thepressure changes was revealed. In the experimental group, pressure changes wasexposed by arterialization process. Postoperative 7 daily rates of flap viability wascalculated in each group to search the relationship between pressure changes withthe process.At the end of the study, while the change of arterial pressure of the controlgroup was found insignificant statistically, it was found significant in experimentgroup. Venous pressure change was found significant statistically in both of thecontrol and experiment groups. Also flap viability area differance was foundsignificant statistically between two groups.The results showed that while the flap size increased for perforator basedflaps, arterial insufficiency and venous congestion are always present in the distalend of the flap. In this situation, increasing rates of flap viability after thearterialization process have shown venous network arterialization may be an optionto save the critical distal part of the flap . Arterialization can be accepted as an idealsalvage procedure, if the arterial supercharging is not possible at the end of the distalpart of expanded flap or there is no an appropriate artery or insufficient arterialnetwork to provide the reperfusion in small composite tissue or flaps.