Ambliyopide kontrast duyarlılık
Contrast sensitivity in ambliopia
  1. Tez No: 306158
  2. Yazar: İSMAİL YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. İLKER TOKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kontrast duyarlılık, ambliyopi, mezopik, fotopik, glare, contrast sensitivity, ambliopia, mesopic, photopic, glare
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ambliyopi toplumda yaygın görülen bir durum olup prevalansı yaklaşık %1,5-3,6'dır. Ambliyopinin 2 temel özelliği vardır. Birincisi; çözümleme kaybı ikincisi ise kontrast duyarlılıkta azalmadır. Kontrast duyarlılık fonksiyonu çeşitli hastalıkların hem tanı hem de takibinde değerli bir testtir ve özellikle deambliyopinin değerlendirilmesinde yararlıdır.Kesitsel olarak planlanan bu çalışmaya Cumhuriyet Üniversitesi Göz AD'na muayene amaçlı gelen hastalardan 50 ambliyopik göz Grup 1 olarak, 50 anizometropik ambliyopili hastanın tam gören gözü Grup 2 olarak, 50 strabismik ambliyopili hastanın tam gören gözü Grup 3 olarak ve ambliyopisi olmayan her iki gözü de tam gören hastalardan 50 göz Grup 4 olarak dahil edildi. Bu hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri değerlendirildikten sonra fotopik glareli-glaresiz ve mezopik glareli-glaresiz olmak üzere 1.5,3,6,12 ve 18 cpd de kontrast duyarlılık testleri uygulandı.Bu dört grubun kontrast duyarlılık sonuçları karşılaştırıldığında bütün uzaysal frekanslarda (1.5, 3, 6, 12, 18 cpd) grup 4'ün (kontrol) değerleri daha yüksek bulundu. Grup 2'nin kontrast duyarlılık değerleri ile grup 3'ün kontrast duyarlılık değerleri bütün uzaysal frekanslarda kontrol grubundan daha düşük bulundu. Grup 1'in (ambliyopik gözlerin) kontrast duyarlılık değerlerinden ise 1.5, 3, 6, 12 cpd' de mezopik glareli, mezopik glaresiz, fotopik glareli, fotopik glaresiz koşullarda daha yüksek bulundu. Grup 2 ve grup 3'ün kontrast duyarlılık değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Bu sonuçlara göre ambliyopi yalnızca tek gözü etkilemeyip iyi gören gözü de etkileyen binoküler bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha homojen ve yüksek sayıdaki hasta gruplarında uygun yöntemle yapılacak olan araştırmalar kontrast duyarlılık fonksiyonunun değerlendirilmesinin ambliyopinin tanı ve takibindeki önemini pekiştirecektir.
Özet (Çeviri)
Ambliopia is a common condition in society and its prevelance is approximately %1,5-3,6. There are 2 basic feature of ambliopia. The first one is loss of analysis and the second one is the reduction in contrast sensitivity. The contrast sensitivity function is a valuable test in for both following up and detecting various diseseases and especially useful in the evaluation of ambliopia.In this cross sectional study 4 groups of patients has been included who applied to Cumhuriyet University Ophtalmology Department.In group 1 there were 50 amlyopic eye.In group 2 there were 50 anizometropic amblyopic eye with full sight/vision.In group 3 there were 50 strabismic ablyopic eye with full sight/vision and in group 4 there were 50 eyes without amblyopia which were in full sight/vision with both eyes.Contrast sensitivity tests has been applied to these group of patients after their best corrected visual accuracy were evaluatedIn comparison of these 4 groups of patients in all the spacial frequencies (1.5,3,6,12,18 cpd) group 4?s control value?s found to be the highest.Group 2 and 3?s contrast sensitivity values were all lower than the control group in all spacial frequencies.Altough these values were higher than Group 1?s mezopic contrast sensitivity in conditions of glare and without glare,photopic contrast sensitivity in conditions of glare and without glare in 1.5,3,6,12 cpd. There weren?t any significant statistical differences between group 2 and 3?s contrast sensitivity values.In conclusion amblyopia which is a binocular disease doesn?t affect only one eye furthermore it affects the eye with better vision too. Studies that are done appropriately in more homogeneous and crowded groups will enlighten the importance of contrast sensitivity functions more in diagnosis and observation of amblyopia.