Ailesel akdeniz ateşli hastaların yaşam kalitesinin kısa form?36 ile değerlendirilmesi ve hastalık parametlereleri ile ilişkisi
Assesment life quality of familial mediterranean fever patients by short form?36 and its relationship with disease parameters
  1. Tez No: 306164
  2. Yazar: İLKER YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ŞENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailesel Akdeniz Ateşi, Yaşam Kalitesi, Kısa Form?36, Familial Mediterranean Fever, Quality of Life, Short Form?36
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Romatoloji bölümünde takip edilen Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) hastaların yaşamkalitesinin SF?36 ile değerlendirilmesi ve klinikopatolojik parametreleri ile ilişkisinebakılması amaçlandı.Çalışmaya 100 FMF hastası (ortalama±ss: 31±12 yaş) ve 100 sağlıklı kontrol(ortalama±ss: 29 ±9 yaş) alındı. Hasta ve kontrol grubundaki erkek/ kadın oranları(31/69) aynı idi.Fiziksel fonksiyon (FF) (p=0.001), fiziksel rol fonksiyonu (FRF) (p=0.001),emosyonel rol fonksiyonu (ERF)( p=0.001), mental sağlık (p=0.001), genel sağlık(p=0.036) skoru FMF hastalarında kontrol grubundan daha düşük idi. FMF hastalarıarasında evli hastalarda zindelik puanı bekar hastalarınki ile karşılaştırıldığında dahayüksek idi (p=0.001). Erkek FMF hastalarının, bayan FMF hastalarına göre FF puanı(p=0.008) daha yüksekti. Kolşisine yanıtı tam olanların kısmi ve yanıtsız olanlaragöre FF puanı (p=0.007), FRF (p=0.001), ERF puanları ( p=0.022) anlamlı olarakdaha yüksek bulundu. Çalışmada atak sayısı ve hastalık aktivite skoru ile yaşamkalitesi skoru arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. FF, ERF ve FRF skorlarıilkokul mezunlarında anlamlı derecede daha düşük idi (sırasıyla p=0,008; p=0,011;p=0,040).Bizim çalışmamız FMF hastalarında yaşam kalitesi skorunun çok sayıdaklinikopatolojik parametrelerden etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to evaluate the quality of life by using SF?36 and toexamine its relationship with clinicopathological parameters in patients with FamilialMediterranean Fever (FMF), who are followed in Rheumatology Department ofCumhuriyet University Medical Faculty Hospital.The study included 100 FMF patients (mean age±sd: 31±12 years) and 100healthy control (mean age±sd: 29 ±9 years). Male/female ratio was similar in bothgroups (31/69).Physical function (PF), physical role function (PRF), mental health,emotional role function (ERF) and general health scores were significantly lower inFMF patients than control group (p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.036respectively). Among FMF patients, vitality point of the married patients was higherthan that the single (p=0.001). The PF score of male FMF patients was higher thanthose of female FMF patients, and this difference was statistically significant(p=0.008). PF, PRF and ERF scores of the patients who were complete respondersto colchicine were significantly higher in comparison to those in partial or nonresponders(p=0.007; p=0.001; p=0.022, respectively). In this study, there were notdetected a significant difference between the quality of life scoring and attacknumber and disease severity scoring. PF, ERF, and PRF scores were significantlylower in patients who were graduated from primary school (p= 0,008; p=0,011; p=0,040 respectively).Our study suggested that the quality of life scoring was affected from variousclinicopathological parameters in FMF patients.