Pediatrik romatoloji kliniğinde takip edilen ailevi Akdeniz ateşi dışı otoinflamatuar hastalık tanısı alan olguların değerlendirilmesi
Evaluation of cases diagnosed with autoinflammatory disease without familial mediterranean fever WHO were followed up in pediatric rheumatology clinic
- Tez No: 733892
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL SÖZERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sistemik otoinflamatuar hastalık, Kriyopirin ilişkili periyodik sendrom, Hiperimmünglobulinemi D sendromu, TNF reseptör ilişkili sendrom, Tanımlanamamış periyodik ateş sendromu, Systemic autoinflammatory disease, Cryopirin assosiated periodic syndrome, Hyperimmunglobulinemia D syndrome, Tumor necrosis factor receptor associated periodic syndrome, Syndrome of undifferentiated recurrent fever
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Sistemik otoinflamatuar hastalıklar; periyotlar halinde tekrarlayan inflamasyon bulgularıyla kendini gösteren hastalıklardır. Bu çalışmada klasik monogenik sistemik otoinflamatuar hastalıklardan Kriyopirin ilişkili periyodik sendrom (CAPS), Hiperimmünglobunemi D sendromu (HIDS), Tümör nekroz faktör reseptör ilişkili periyodik sendrom (TRAPS) ile tanımlanamamış periyodik ateş sendromu (SURF) kategorisindeki hastaların demografik özelliklerinin, klinik ve laboratuvar bulgularının karşılaştırılmalı olarak sunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Eylül 2017- Eylül 2021 tarihleri arasında Çocuk Romatoloji Kliniği'nde sistemik otoinflamatuar hastalık öntanısı ile izlenen hastalara Periyodik ateş, aftöz stomatit, faranjit, adenit (PFAPA) sendromu ve Ailevi akdeniz ateşi (AAA) tanısı olanlar hariç tutularak yeni nesil dizileme yöntemiyle ateşli hastalık genetik paneli çalışıldı. Tanı süreçleri netleştirilen hastalar CAPS, HIDS ve TRAPS tanıları ile; spesifik bir otoinflamatuar hastalık tanısı alamayan hastalar ise SURF kategorisinde çalışmaya dahil edildi. Veriler IBM SPSS Statistics 18 © Copyright SPSS Inc. 1989, 2010 yazılımı kullanılarak analiz edildi, istatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların 53'ü (%64,6) erkek, 29'u (%35,4) kızdı. En sık CAPS (n=36) tanısı, takiben SURF (n=28) kategorisi, TRAPS (n=10) ve HIDS (n=8) tanısı tespit edildi. Ateş, tüm hasta gruplarında en sık görülen semptomdu. CAPS tanılı hastaların %88,9'unda görülen artralji bu grupta istatistiksel anlamlı şekilde daha sıktı. TRAPS tanılı hastaların %40'ı ve CAPS tanılı hastaların %27,8'inde olan göğüs ağrısı HIDS tanılı hastaların hiçbirinde izlenmedi. CAPS tanılı hastalarda Q705K, HIDS tanılı hastalarda V377I, TRAPS tanılı hastalarda R92Q mutasyonu sık izlendi. Tüm tanı gruplarında atak döneminde akut faz reaktanlarında istatistiksel olarak anlamlı yükseklik izlendi. Sonuç: Sistemik otoinflamatuar hastalıklarda ateş, artralji, karın ağrısı, döküntü ve miyalji sıklıkla görülür. Özellikle lenfadenopati ve karın ağrısı HIDS tanısına daha spesifik bulgulardır. TRAPS tanılı hastaların atak süresi daha uzundur ve periorbital ödem daha sık görülür. CAPS tanılı hastalarda genetik mozaizm görülebilir. Sistemik otoinflamatuar hastalıkların ortak klinik bulgularını bilmek, özgün klinik ve genetik özellikleriyle ayırıcı tanıda doğru yol almak, erken ve uygun tedaviyi uygulamak; hastaların yaşam kalitesinin arttırılmasını ve komplikasyonlardan korunmasını sağlar. Bu doğrultuda çalışmamızla birlikte konuyla ilgili kapsamlı ve çok merkezli çalışmalar yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Systemic autoinflammatory diseases are diseases that manifest themselves with recurrent signs of inflammation in periods. We aimed to present the demographic characteristics, clinical and laboratory findings of patients with cryopirin assosiated periodic syndrome (CAPS), hyperimmunglobulinemia D syndrome (HIDS) and tumor necrosis factor receptor associated periodic syndrome (TRAPS) and also syndrome of undifferentiated recurrent fever (SURF) this category in a comparative manner. Material and Method: Next generation sequencing was studied for the patients who were monitored with the diagnosis of systemic autoinflammatory disease by excluding PFAPA and FMF in Ümraniye Training and Research Hospital Pediatric Rheumatology Clinic between September 2017- September 2021. Patients whose diagnostic processes were clarified were included in the study with CAPS, HIDS and TRAPS diagnoses, while patients who could not be diagnosed with a specific autoinflammatory disease were included in the SURF category. IBM SPSS Statistics 18 © Copyright SPSS Inc. 1989, 2010 software was used for analysis and the statistical significance level was accepted as 0.05. Results: Of the patients, 53 (64.6%) were male and 29 (35.4%) were female. The most common diagnosis was CAPS (n=36), followed by SURF (n=28) category, TRAPS (n=10) and HIDS (n=8). Fever was the most common symptom in all patient groups. Arthralgia, which was observed in 88.9% of patients diagnosed with CAPS, was significantly more common in this group. Chest pain, which was in both 40% of patients diagnosed with TRAPS and 27.8% of patients diagnosed with CAPS, was not monitored in any of the patients diagnosed with HIDS. Q705K mutation was frequently observed in CAPS patients, V377I mutation was frequently observed in HIDS patients and R92Q mutation was frequently observed in TRAPS patients. A statistically significant increase in acute phase reactants was observed during the attack period in all diagnostic groups. Conclusion: Fever, arthralgia, abdominal pain, rash and myalgia are often observed in systemic autoinflammatory diseases. In particular, lymphadenopathy and abdominal pain are more specific findings for the diagnosis of HIDS. In patients diagnosed with TRAPS, the attack duration is longer and periorbital edema is more common. Genetic mosaism may be seen in patients diagnosed with CAPS. Knowing the common clinical manifestations of systemic autoinflammatory diseases, taking the right path in differential diagnosis with their unique clinical and genetic characteristics, applying early and appropriate treatment; ensures that the quality of life of patients is improved and protected from complications. About this aim we need to have more comphensive and multicentered studies