Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik öğrencilerini toplumsal cinsiyet eşitliğine bakışlarının belirlenmesi
Determination perspectives on gender equality of the students of Health Science at Atatürk University
- Tez No: 306286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAĞFİRET KARA KAŞIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyet rolleri, hemşirelik, Gender, gender equality, social gender roles, nursing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma, bir sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik bölümünde okuyan kız ve erkek öğrencilerin toplumsal cinsiyet rollerine ve cinsiyet eşitliği kavramına bakış açılarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir.Araştırma Aralık 2010- Ocak 2011 tarihleri arasında Atatürk Üniversite Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik bölümündeki 353 kız ve 112 erkek öğrenci olmak üzere toplam 456 öğrenci oluşturmuş. Araştırmada örnekleme yöntemine gidilmeden evrenin tamamı örnekleme dahil edilmiştir. Veri toplamada öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerinin bulunduğu ?Tanıtım Formu? ile geleneksel cinsiyet normları ile eşitlikçi cinsiyet normları iki alt boyutundan oluşan ? Cinsiyet Eşitliği Ölçeği ? kullanılmıştır.Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde; student t testi, tek yönlü varyans analizi ANOVA Kruskal Wallis testi, frekans ve yüzde hesaplamaları, ki-kare analizi testi kullanılmıştır.Hemşirelik bölümünde öğrenim gören kız öğrencilerin, cinsiyet eşitliği toplam puan ortalaması (59.93±6.37), erkek öğrencilerin ise cinsiyet eşitliği toplam puan ortalaması (54.72±6.51) olarak saptanmıştır. Erkek ve kız öğrencilerin cinsiyet eşitliği toplam puan ortalaması arasındaki fark ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.(p< 0.05) (p=,000)
Özet (Çeviri)
The current study was descriptively and comparatively planned and conducted to determine nurses and nurse candidates? perspectives on social gender roles and gender equality.The study was conducted with 465 students between December 2010-January 2011. In data collection ?Introduction Form? and ?Gender Equality Scale? were used.In the statistical evaluation of the data student t test, one way variance analysis ANOVA, LSD Post Hoc Test, Kruskal Wallis test, frequency and percentage calculations, chi-square analysis, z test, Mann Whitney U test were utilized.As a result of the comparison of scale points of gender equality of nursing students it was detected that subdimension of traditional gender norms was ( p= - 2,263; p= , 025), subdimension of egalitarian gender norms was (t= - 2,098 p= ,037) and total point of gender equality was ( t= -2,498 p= ,013). Accordingly, t values of the differences in the specified subgroups were found statistically significant.