Altı hafta süresince yapılan güç geliştirme egzersizlerinin aktif sporcularda sICAM ve E-selektin seviyelerine etkisi
The impact of power conditioning exercises performed for six weeks on sICAM and E-selectin levels of active athletes
- Tez No: 306305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KALDIRIMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: sICAM, E-selektin, Adezyon molekülü, Egzersiz, sICAM, E-selectin, Adhesion molecules, Exercise
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Günümüzde bilimsel gelişmelere paralel olarak spor bilimlerinde de bilimsel çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. Bilimsel verilere dayalı olarak yapılan antrenmanların, antrenman sonrası toparlanmaların veya sakatlıkların rehabilitasyonu bilimsel analizlerin önemini ortaya koymaktadır.Adezyon moleküllerinin inflamasyon formasyonundaki öneminden dolayı adezyon moleküllerinden serum sICAM ve E-selektin üzerine çalışmayı amaç edindik. Aktif sporcularda egzersiz öncesi ve sonrası serum sICAM ve E-selektin seviyelerini tespit edip, egzersiz sonrası serum sICAM ve E-selektin seviyelerinin, antrenman öncesine ve kontrol grubuna göre karşılaştırıldığında yüksek olup olmadığını ve egzersizle olan ilişkisini ortaya koymaktı.Yöntem: Çalışma grubu boks milli takımında yer alan 20 sporcu ve vücut geliştirme sporu yapan 10 kişiden oluşturuldu. Sporcuların yaş ortalaması 17,97±1,13 yıl, kilo ortalaması 70,82 ± 11,53 kg, boy ortalaması 174,07 ± 5,73 cm idi. Sağlıklı bireylerden 30 kişi kontrol grubu oluşturuldu. Kontrol grubu yaş ortalaması 18,53±1,32 yıl, kilo ortalaması 73,08 ± 7,51 kg, boy ortalaması 175,67 ± 4,94 cm idi.Çalışmada yer alan sporcuların serum numuneleri sICAM ve E-Selektin tayinleri çalışılmak üzere düzeyleri hesaplanıp değerlendirildi.Sonuçlar: Aktif sporcularda antrenman öncesi ve sonrası serum sICAM ve E-selektin seviyeleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Aktif sporcularda antrenman sonrası serum sICAM ve E-selektin seviyeleri antrenman öncesine göre yine yüksek bulundu.Yorum: Sonuç olarak bizim çalışmamız aktif sporcularda güç geliştirme egzersizinin serum sICAM ve E-selektin seviyelerini artırdığı ve bu moleküllerin egzersiz aktivitesini yansıtabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Corresponding to scientific developments, scientific studies in sport have also increased dramatically in Today?s world. Scientific data on the basis of training, post-workout recovery or rehabilitation of injuries reveals the importance of scientific analysis.Because of the importance of serum adhesion molecules of inflammation, and we aim to work on formation of the adhesion molecules sICAM and E-selectin. We aimed at determining serum levels of sICAM and E-selectin in active athletes before and after exercise and, and postulating sICAM and E-selectin levels in serum after/before exercise, and whether or not high when compared to the control group and the co-relation with exercise.Method: The study group was created with 20 sportsmen from boxing national team and 10 athletes engaged with bodybuilding. The mean age of athletes is 17.97 ± 1.13 years, average weight of athletes is 70.82 ± 11.53 kg, the mean height of athletes is 174.07 ± 5.73 cm. Control group of healthy individuals, 30 people was created. The mean age of the control group is 18.53 ± 1.32 years, the average weight of athletes is 73.08 ± 7.51 kg, the mean height of athletes is 175.67 ± 4.94 cm.The serum samples of the athletes partaking in the study are calculated and evaluated on the point of working on E-selectin, sICAM levels.Results: Serum levels of sICAM and E-selectin in active athletes before and after training were significantly higher than the control group. Serum levels of sICAM and E-selectin in active athletes were significantly higher again in post-training workout, comparing before training.Comment: In conclusion, our study postulates that power development exercise in active athletes increases the serum levels of sICAM and E-selectin, and these molecules may reflect the activity of exercise.