Başkanlık ve yarı başkanlık sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği
Applicability presindent and semi-presidential system in Turkey
- Tez No: 306532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal İktidar, İstikrarsızlık, Parlamenter Sistem, Başkanlık sistemi, Yarı-Başkanlık Sistemi, Rasyonelleştirilmiş Parlamenter Sistem, Politics, Political Power, Instability, Parliamentary System, Presidential System, Semi-Presidantal System, Rationalized Parliamentary System
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki sistem değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarını incelemektedir. Başkanlık sisteminin, Türkiye için uygun olup olmayacağı ya da ülkede parlamenter sistemle ilgili yaşanan siyasi krizleri çözüp çözemeyeceği sonucuna varmaya çalışmaktadır.Çalışma ile ülkemizin anayasal serüveni doğrultusunda siyasal rejim arayışına ışık tutmak ve bu yolla Türkiye'nin istikrarsızlığının aşılması için önerilen başkanlık veya yarı-başkanlık rejiminin çözüm olup olamayacağını farklı görüşler çerçevesinde irdelemek amaçlanmaktadır. Çalışma hazırlanırken, literatür taraması ve veri karşılaştırma teknikleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, analyzes the discussions about the system change and presidential and semi-presidantal system in Turkey. Thereby it tries to examine whether presidential or semi-presidantal system are proper or not for Turkey and whether it can solve the political crisis about the parliamentary system in country or not.This thesis aims at shedding light on political regime explorations under the light of our country?s constitutional adventure and by doing so, to evaluate presidantal or semi-presidential regime which is suggested as an alternative solution in order to get rid of destabilization problem in Turkey by taking different point of views into consideration. Data compension and literature survey methods have been aplied in this study.