Türkiye'de illere göre sağlık hizmet kalitesini etkileyen faktörler
Province in Turkey health service factors affecting quality
- Tez No: 306567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Sistemi, Sağlık Ekonomisi, Sağlık finansmanı, İnsani kalkınma indeksi, faktör analizi, Sosyo-ekonomik yapı, Sağlık hizmetlerinde kalite, Health System, Health Economics, Health Financing, Human development index, factor analysis, socio-economic structure, the quality of health services
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sağlık Sektöründe ki en önemli varlık insandır. İnsan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bu hakkı yaşama sunmak ve toplumu sağlıklı kılmak amacıyla sağlık sektöründe hizmet sunan ve bu hizmeti finanse eden kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kurumlar sağlık hizmetlerinin bilimsel norm ve standartlara ve bireyin beklentilerine uygun olarak sunulmasını sağlar. Bilim ve teknolojinin gelişmesi, insanlığa verilen önemin artması sağlık hizmetlerinin yüksek standartlarda verilmesini zorunlu kılmıştır. Türkiye'nin 21. yüzyılda sağlık koşullarında rekabet gücüne sahip olabilmesi ve bu rekabetten başarılı çıkabilmesi için bilim ve teknolojik, kültür, eğitim, araştırma ile geliştirme zorunluluğu doğrultusunda sağlık hizmetlerinin etkin, verimli ve güvenilir bir şekilde verilmesi kalite ile mümkün olacaktır.Türkiye'de iller bazında sağlık hizmet kalitesini etkileyen faktörleri araştırmak amacıyla; 171 sağlık istatistik verileri kullanılarak yapılan 53 tane değişken; faktör analizinde anlamlı çıkmıştır. Yapılan faktör analizi ile en önemli değişkenler nüfus başına düşen taburcu hasta sayısı, On bin kişiye düşen uzman hekim sayısı,büyük ameliyat sayısı,yatak devir hızı,USG cihaz sayısı ,vb değişkenler o illerin gelişmiş olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada 81 il düzeyindeki sağlık değişkenlerine göre en gelişmiş il Ankara'dır. İkinci il Eskişehir devamı İzmir ve İstanbul takip etmektedir. Iğdır, Çankırı, Ardahan, Muş, Ağrı, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Mardin, Tunceli, Gümüşhane, Siirt yapılan gelişmişlik sıralamasında en sonlarda yer almaktadır.Bu çalışmada Türkiye'nin Sağlık Sistemi, Tarihçesi, AB ve OECD ülkeleri ile kıyaslamalar, Türkiye'nin Sağlık Hizmetlerinin Yapısı, Türkiye'nin Sağlık Ekonomisi, Sağlık Finansmanı, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması, Sağlık Hizmetlerinde Kalite açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the health sector that the most important asset is people. People have the right to live in a healthy and balanced environment is. To provide this right to life and healthy community in order to make health services and the service sector organizations are funded. This scientific norms and standards of health care institutions and individuals in accordance with the present expectations ensure. The development of science and technology, humanity, the importance of increasing health care has made it necessary to provide a high standard. Turkey's 21 century, the health conditions of competition have the power to be, and this competition a successful exit for science and technology, culture, education, research and development requirements in line with the health services effectively, efficiently and reliably be given to quality, it will be possible.In Turkey, provincial health services in order to investigate the factors affecting the quality, variables, the 53 using data from health statistics, factor analysis 171, increased significantly. Factor analysis with the most important variables in the population per hospital patient number, ten thousand people per specialist physicians, large numbers of operations, bed turnover, USG number of devices, etc. variables that provinces have developed shows. 81 provincial-level health variables in this study according to the most developed city is Ankara. Second Eskisehir province of Izmir and Istanbul, is followed by more. Igdir, Çankırı, Ardahan, Mus, Agri, Hakkari, Sirnak, Bitlis, Mardin, Tunceli, Gumushane, Siirt, the latest development is included in the ranking.In this study, Turkey's Health System, its history, the EU and OECD countries, and comparisons, Turkey's Health Services Building, Turkey's Health Economics, Health Financing, provincial socio-economic development ranking, Quality in Health Care is explained.