Kuran ışığında insanın yaratılış gayesi
The reason of creating mankind under the light of the Qur?an
- Tez No: 306613
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The Qur?an, Human, Creation, Purpose, Test
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kur'an'da, Allah'ın, eşyayı hikmetle, hak üzere yarattığı birçok ayetlerle ifade edilmiştir. Kur'an ifadesiyle Allah, ?hak ile yaratan, batıl ve boş yaratmayandır.? Allah'ın bir ismi de Hakîm'dir. Yani eşyanın hakikatlerini muktezasınca bilen, her şeyi yerli yerinde itkan ve isabetle yaratan demektir. Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur. Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir. Allah Teâlâ'nın, en son inzal buyurduğu kutsal kitabında bu kadar değer verdiğini bildirdiği insanın, bu dünyada bulunmasının hikmet ve gayesini tespit etmek hiç şüphesiz her insan için en önemli bir meseledir. Çünkü bu vesileyle insan bu gayeyi tahakkuk ettirmeye çalışır, böylece insanın hayatı bir mana kazanır ve iki dünyada da mesut ve bahtiyar olur.Anahtar Kelimeler; Kur'an, insan, yaratılış, gaye, imtihan.
Özet (Çeviri)
The Qur?an desribes in many verses that all things are created wisely and rightfully. As described in the Qur?an: ?He Who creates rightfully, will not create through falsehood or in vain. One of the names of Allah is the All-wise. İn other words, He who knows the truth behind beings with their needs, and creates everything accurately and fully without short-comings. Acording to the Qur?an, the man is created by the hands of Allah Himself, He breathed life in man from His Own Soul, attached man?s spiritual as well as material organs and devices with perfect order and honored man to be His masterpiece who?s created in the best of forms. God the skies, the earth and everything in between through man?s needs, He created everything for man. The fact that the skies serve man, and everything on earth is also created for man, show thats mankind is created for an important cause. İn His last holy book, God has send down, He tells man his extraordinary value and so it is the most important task of mankind to search the wisdom and cause behind his presence in this world. For from there life of mankind gains value and happiness in both worlds can be won.