Roma tıbbı ve kadın hastalıkları
Roman medicine and gynecology
- Tez No: 306619
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA BOYANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Tarih, Medical History and Ethics, History
- Anahtar Kelimeler: Tıp, Roma, Hastalık, Medicine, Roman, Disease
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
?Roma Tıbbı ve Kadın Hastalıkları? adlı çalışmamızda Roma tıbbının gelişmesi ve Roma'da görülen kadın hastalıklarının neler olduğu ve tedavi yöntemlerine ilişkin açıklamalar sunulmuştur.İlk olarak Yunan tıbbının ilkellikten doğan, büyü, din ve daha sonra da felsefi okullarda tarihsel gelişim süreci ile tıbbı paradigmalar ele alınmıştır. Daha sonra Roma döneminde tıbbın gelişim süreci, Romalı hekimler, tıbbın mitolojik yönü sosyo-ekonomik durum, çevre koşulları, yaş, cinsiyet, altyapı sorunları ve mevsimsel değişikliklerin sağlığa etkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde menstruasyon, doğum-bebek bakımı kadın hastalıkları ve tedavi yöntemlerine ilişkin olarak elde edilen araştırmalar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
At the study called Roman medicine and Gynecology, development of Roman medicine and what were the women diseases in Rome and treatment methods are represented. First, the Greek medicine which were borned in primitive, magic, religion and then take the medical paradigms in philosophical schools through a process of historical development of medicine in the Roman period. Then, the process of development of medicine in the Roman period, Roman physicians, the mythological aspect of medicine, socio ?economic status, environmental conditions, age, gender, infrastructure problems, the health effects of seasonal variations was taken.The third section, menstruation, childbirth, and infant care, relation to women?s diseases and teratment methods from the researche are described.