Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde reform sürecinin analizi
Analysis of the social security system reform process in Turkey
- Tez No: 306726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL GÜRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: 5510, 5502, Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigorta, Reform, Genel Sağlık Sigortası, 5510, 5502, Social Security, Social Insurance, Reform, General Health Insurance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Gelir seviyelerine bakılmaksızın, kişilere belirli sosyal riskler karşısında ekonomik güvence sağlayan sosyal güvenlik, özellikle sanayi devrimiyle beraber daha önemli bir hale gelmiştir. Çünkü makineleşmenin ve sanayileşmenin etkisiyle beraber işçi kesimi çalışma hayatının riskleriyle daha çok karşı karşıya kalmıştır. Bu minvalde atılan ilk adımlar 1880'li yılların Bismarck Almanya'sında gerçekleşmiştir. İşçi kesimini çalışma hayatının risklerinden korumak için zorunlu sosyal sigorta tekniği hayata geçirilmiştir. Devlet tarafından kurulan ve zorunluluk esasına dayanan sosyal sigorta, sosyal güvenlik siteminin amacını gerçekleştirmede kullanılan en önemli ve etkili araçtır.Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde sorunlar olduğu, bu konuda köklü bir reform ihtiyacının bulunduğu 1990'lardan itibaren daha yoğun bir şekilde dile getirilmektedir. Sosyal güvenlik sisteminin yaşadığı finansal sorunlar, kamu finansmanı üzerinde oluşturduğu baskı dolayısıyla, başta enflasyon olmak üzere, diğer temel ekonomik göstergeleri de olumsuz etkilemiştir.Bu çalışma sosyal güvenlik sisteminin sorunları çerçevesinde, kişilerin erken yaşta emekliye sevk edilmesi, sürekli çıkarılan af yasaları, kayıt dışı istihdamın çok yüksek seviyelerde olması, toplanan fonların verimsiz alanlarda değerlendirilmesi, sistemin idari ve mali açıdan tam olarak özerk olmaması gibi bu ve buna benzer sorunları incelemeyi ve bu sorunlara çözüm getirmek amacıyla gerçekleştirilen reformları analiz etmeyi amaçlamaktadır.Çalışmanın daha iyi anlaşılabilmesini sağlamak için gerekli görülen konulara değinilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular tablo, şekil ve grafiklerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Regardless of income levels, social security that is providing economic security to people in the face of certain social risks has become more important particularly with the industrial revolution. Because the effect of mechanization and industrialization with the workers' working life, was faced with more risks. The first steps of this venue were taken in the 1880s years of Bismark Germany. The compulsory social insurance technique has been implemented to protect worker?s section from the risks of working life. Social insurance that was established by the State and based on the principle of obligations is the most important and effective tool to carry out for the purpose of social security system.There were problems with the social security system in Turkey, where the need for a radical reform in this regard have been expressed more intensely since the 1990s. The experienced financial problems in the social security system creates pressure on public funding, therefore, especially in inflation it has also negative impact on other key economic indicators.This study within the framework of social security system problems intended to make analysis of reforms on people who are retired at an early age, continuous amnesty laws, high levels of informal employment, evalulation on unproductive areas of collected funds, the system that is not fully autonomous administrative aspect of financial situation and similar problems such as lack of investigation and to address these issues.In order to provide a better understanding of the study, necessary issues are taken into consideration. The findings are supported with tables, figures and graphics.