Küreselleşme, kültür ve Avrupa-merkeziyetçilik: Müslüman göçmenler örneği
Globalization, culture and Eurocentrism: The case of Muslim immigrants
  1. Tez No: 306737
  2. Yazar: BİLGE DURUTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN KOYUNCU LORASDAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kültür, Ötekileştirme, Göç, İslam, Avrupa-merkeziyetçilik, Modernizm, Hegemonya, Kültür indirgemeciliği, Globalization, Culture, Otherization, Migration, Islam, Eurocentrism, Modernism, Hegemony, Cultural degradation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, küreselleşme, kültür ve Avrupa-merkeziyetçilik kavramları ekseninde Batı Avrupa'daki Müslüman göçmenler örneği üzerinden iktidar ilişkilerinin eleştirel bir incelemesini amaçlamaktadır. Küreselleşme çağında kültür, toplumları farklılaştırarak şekillendiren bir unsurdur. Kültürel farklar ile toplumların birbirlerinden ayrıştırılması söz konusudur. Bu ayrışma sonucu ortaya çıkan ?ben ve öteki? ilişkisi, kültürü iktidar aracı (hegemonya) haline getirmektedir.1960'lardan itibaren Fas, Tunus, Cezayir ve Türkiye'den Batı Avrupa'ya yoğun bir işgücü göçü yaşanmıştır. Geçtiğimiz 50 yıl, göçmenlerin aidiyet arayışını ve Avrupa'nın ?Avrupalı? kimliğini yeniden tanımlama sürecini içinde barındırmaktadır. Bu süreçte kültürel farklılıkların altını çizen Batı Avrupa toplumları, göçmenleri ?Müslüman kültür? altında ötekileştirmektedirler. Tezin temel argümanını da oluşturan bu durumun önemli noktası, kültürel yapıları farklılık gösteren göçmenlerin din olgusuna indirgenmiş bir kültür ile tek tipleştirilmesidir.Kültürün ötekileştirilerek şeyleştirilmesi ve ?Müslümanlık? a indirgenen göçmen kimliği, Avrupa'nın tahakkümünü amaçlamaktadır. Bu tahakküm durumu ise Avrupa-merkeziyetçiliğin küreselleşme ile olan yakın ilişkisini ortaya koyar. Avrupa-merkeziyetçilik, Avrupa değerlerinin yeniden üretimi ve şekillendirilmesi anlamına gelmektedir. Avrupa değerlerine yapılan vurgu ise modernizmin bir sonucudur.
Özet (Çeviri)
This thesis intends to examine critically the relations of power through the case of Muslim Immigrants in Western Europe in the context of migration by considering concepts of globalization, culture and Eurocentrism. In the age of globalization, culture is a factor that shapes societies through differentiation. The separation of societies is apt to when there are cultural differences. ?I and other? relation, which comes into being as a result of this separation, makes culture an instrument of power (hegemony).Since 1960?s, an extensive migration of labour force has taken place from Morocco, Tunisia, Algeria and Turkey to Western Europe. Past 50 years involve the immigrants? search of belonging and the process in Western Europe that tries to redefine European identity. Western European societies, which underlined cultural differences during the process, have otherized (marginalized) immigrants under the ?Muslim culture?. One of the most important points of this situation, which also forms the principal argument of my thesis, is the standardization of immigrants, which have diversified cultural backgrounds, under a culture degraded into the concept of religion.The purpose of reifying culture through otherization and degrading the immigrant identity into ?İslamism? is to establish the dominance of Europe. This dominance exhibits the close relation of Eurocentrism with globalization. The meaning of Eurocentrism is the reproduction and reconfiguration of European values. And the emphasis on European values is a result of modernism.