Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yeterliklerinin incelenmesi
The examination of qualifications of teachers for assessment and evaluation
  1. Tez No: 306738
  2. Yazar: EMRAH BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KELECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teacher Qualifications, Measurement and Evaluation, Performance Indicators
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, bir ölçme aracı yoluyla öğretmenlerin kendi algılarına dayalı olarak öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme boyutundaki yeterliklere ilişkin performans göstergelerini uygulama sıklıkları düzeylerini saptamak ve cinsiyet, hizmet yılı ve branşlarına göre aralarında anlamlı farklar olup olmadığını araştırmaktır.Betimsel bir çalışma olan bu araştırmanın çalışma grubunu Samsun, Ankara, İstanbul, Antalya ve Van illerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi 18 ilköğretim ve genel lisede görev yapan 578 sınıf ve branş öğretmeni oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri kitabının D bölümünde yer alan öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme boyutundaki yeterliklere ilişkin performans göstergeleri kullanılmış ve bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Veriler bu ölçme aracı ile toplanmış ve öğretmenlerin bu ölçme aracını içtenlikle, yansız ve doğru cevapladıkları varsayılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde, öğretmenlerin öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme boyutundaki ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini belirleme, değişik ölçme tekniklerini kullanarak öğrencinin öğrenmelerini ölçme, verileri analiz ederek yorumlama, öğrencinin gelişimi ve öğrenmesi hakkında geri bildirim sağlama ve sonuçlara göre öğretme-öğrenme sürecini gözden geçirme alt yeterliklerine ilişkin performans göstergelerini uygulama sıklıklarını belirlemek için frekans ve yüzde dağılımlarına bakılmıştır.Öğretmenlerin cinsiyetlerine, kıdemlerine ve branşlarına göre öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme boyutundaki ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini belirleme, değişik ölçme tekniklerini kullanarak öğrencinin öğrenmelerini ölçme, verileri analiz ederek yorumlama, öğrencinin gelişimi ve öğrenmesi hakkında geri bildirim sağlama ve sonuçlara göre öğretme-öğrenme sürecini gözden geçirme alt yeterliklerine ilişkin performans göstergelerini uygulama sıklığı açısından aralarında bir fark olup olmadığını test etmek için kay-kare testi kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini belirleme, değişik ölçme tekniklerini kullanarak öğrencinin öğrenmelerini ölçme, verileri analiz ederek yorumlama, öğrencinin gelişimi ve öğrenmesi hakkında geri bildirim sağlama ve sonuçlara göre öğretme-öğrenme sürecini gözden geçirme alt yeterliklerine ilişkin performans göstergelerini ?çoğu zaman? uyguladıkları ortaya çıkmıştır.Bayan öğretmenlerin hangi amaçla ölçme ve değerlendirme yapacağına karar verme, amaca uygun ölçme araçlarını belirleme, öğrencinin çalışmalarını kontrol etme ve gerektiğinde alternatif materyal, strateji ve etkinlikler geliştirme performans göstergelerini erkek öğretmenlere göre daha fazla uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Erkek öğretmenlerin çok yönlü değerlendirme için alternatif ölçme araçlarını belirleme, ölçme aracını geliştirme, ölçme aracının geçerlilik ve güvenirliliğini test etme, veri analizinde uygun istatistik tekniği seçme ve uygulama, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak verileri analiz etme, ölçme sonuçlarını tablo, grafik türü görsel biçimlere dönüştürme ve bilgi ve iletişim teknolojilerini de kullanarak değerlendirme sonuçlarını veliler, okul yönetimi ve diğer eğitimcilerle paylaşma performans göstergelerini bayan öğretmenlere göre daha fazla uyguladıkları ortaya çıkmıştır.21 yıl ve üzeri hizmet yılına sahip öğretmenlerin öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme boyutundaki tüm alt yeterliklerin performans göstergelerini uygulama sıklığı açısından daha alt hizmet yılına sahip öğretmenlere göre daha fazla uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Bu durumun onların mesleki deneyimden kaynaklanmış olabileceği düşünülmektedir.Sınıf öğretmenleri ve orta öğretim branş öğretmenlerinin öğrenmeyi, gelişimi izleme ve değerlendirme boyutundaki tüm alt yeterliklerin performans göstergelerini uygulama sıklığı açısından ilköğretim branş öğretmenlerine göre daha fazla uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Bu farklılığın 2005-2006 eğitim-öğretim yılında uygulamaya geçirilen ve alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerine ağırlık verilmesi istenen yeni ilköğretim programının tam olarak uygulanamadığından oluştuğu düşünülmektedir.Anahtar Sözcükler : Öğretmen Yeterlikleri, Ölçme Ve Değerlendirme, Performans Göstergeleri
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of practical frequencies and performance indicators related to qualifications in terms of evaluation, observation of development and learning based on their perception of teachers by means of an assessment instrument and to research whether or not there are significant differences between them according to several variables.The working group in this study is a descriptive study of Samsun, Ankara, Istanbul, Antalya and in the provinces of Van, under the Ministry of Education official who served 18 primary and general upper secondary school teacher, is the 578 class and branch.The collection of data, the Ministry of National Education General Directorate of Teacher Training and Education prepared by the Teaching Profession in part D of the General Competencies book learning, development of performance indicators used for monitoring and evaluation of competencies of the size and developed a measurement tool. The data collected by the measuring tool and measuring tool that teachers are assumed to answer sincerely.In the data analysis, teachers' learning, development of monitoring and evaluation to determine the size of measurement and evaluation methods and techniques, using different measurement techniques, measuring student learning, analyze and interpret data, provide feedback on the student's development and learning and teaching-learning process by reviewing the results sub-application of qualifications and performance indicators to determine the frequency and percentage distributions of the frequency of his detractors.Teachers' gender, seniority and according to branches of learning, development, monitoring and evaluation to determine the size of measurement and evaluation methods and techniques, using different measurement techniques for measuring student learning, analyze and interpret data, provide feedback on the student's development and learning and teaching-learning process according to the results sub-competencies and performance indicators for reviewing the application if there is a difference in the prevalence of loss-square test was used for testing.According to the findings of research to determine methods and techniques of measurement and evaluation of teachers, using different measurement techniques for measuring student learning, analyze and interpret data, provide feedback on the student's development and learning and teaching-learning process according to the results of the review sub-competencies and performance indicators,“most of the time ”applied have emerged.Women teachers' assessment and evaluation to decide what to give for what purpose, purpose-built measurement tools to determine the student's efforts to control and if necessary alternative materials, strategies and performance indicators of the development activities implemented more than male teachers has emerged. Male teachers for the alternative measurement tools to determine multi-faceted assessment, measurement tool development, measurement tool to test the validity and reliability of the data analysis to select and apply appropriate statistical techniques, using information and communication technologies to analyze the data, measuring the results table, the type of visual graphic formats conversion and using the results of the evaluation of information and communication technologies in the parents, school management, and other educators to share performance indicators applied by more than female teachers has emerged.21 years and older teachers with years of service learning, development, monitoring and evaluation in terms of size lower than the frequency of performance indicators in all the lower qualifications than teachers with more years of service has emerged implemented. This situation is thought to be caused by their professional experience.Classroom teachers and subject teachers in secondary school learning, the development of performance indicators for monitoring and evaluating the size of the frequency of all the lower qualifications than teachers applied for the primary industry has emerged. This difference in the 2005-2006 school-to-implement alternative methods of assessment and evaluation provide the desired weight is thought to occur are not applied in exactly the new primary education curriculum.