Bir tekstil fabrikasında bayes ağlarının bakım planı değerlendirmesi için uygulanması
Using bayesian networks for evaulating a maintanence plan in a textile factory
- Tez No: 306798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA KAPAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Bakım planlama, Bayes ağları (BA), Reliability, Maintenance Planning, Bayesian Networks (BN)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Endüstride işletmeler rekabetin artmasıyla gittikçe zorlaşan koşullarda varlığını sürdürmek zorundadır. Firmalar üretim yöntemlerini, sistemlerini ve süreçlerini müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde düzenlemelidir. Bunların yanı sıra rekabette önemli unsurlardan biri de güvenilirliktir. Müşteri ihtiyaçları karşılanırken işletme karlılığının düşmemesi, üretimin aksamaması, üretim kalitesinin düşmemesi, üretimde kayıpların ve bu kayıpların getirdiği maliyetlerin artmaması için üretim sistemlerinde güvenilirliğin sağlanması gereklidir. Bunun için uygun bir bakım planının belirlenmesi önem arz etmektedir.Tez çalışmasında, bir üretim tesisinin bakım onarım planının değerlendirilmesi için olasılıklı ağ modellerinin en çok kullanılan çeşitlerinden biri olan bayes ağları (BA) kullanılmıştır. BA ile bir sistemin parçaları ve bu parçalarla olan ilişkileri göz önüne alındığından bakım onarım planı belirlemede etkin bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Establishments in industry have to continue their operations and be successful together with the increasing competition under becoming more and more difficult conditions. Firms should design their manufacturing methods, systems and process in order to meet the needs of the customers. Reliability is also an important element in competition while they are trying to meet the needs of the customers; it is necessary for them to provide the realibility of manufacturing systems to keep the production cost down, to achieve the best operating performance, to obtain optimum profit, to increase the manufacturing quality and to prevent the loses in production.Therefore, it is significant to determine a proper maintenance and repair plan. In this study, a Bayesian Network (BN), which is one kind of the most probabilistic network models, is used to evaluate the maintenance and repair plan in a manufacturing establishment. BN is an effective tool to determine the maintenance and repair plan when we take into consideration the parts of system and their relation to the system.