Kestirimci bakım yöntemi kullanılarak egzoz fanında arıza teşhisi
Predictive maintenance diagnostics method exhaust fan
- Tez No: 306800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ TAPLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Titreşim, kestirimci bakım, fanlar, Vibration, predictive maintenance, fans
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Makinelerde beklenmedik arızaların oluşması üretimin azalmasına ve maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden makinelerde titreşim ölçümüne dayalı bakım önem kazanmaktadır. Bu yöntemde ana prensip, üretim esnasında yapılan ölçümlerle makinelerin performansını izlemek ve ne zaman bakıma alınacağına karar verip, kısa bir süre üretime ara vererek belirlenen arızayı gidermektir.Bu çalışmada, Afşin Elbistan B Termik Santralinde kullanılmakta olan egzoz fanı referans alınmıştır. Fan ve motor yataklarında toplam 4 noktadan titreşim analiz cihazıyla ölçümler yapılmıştır. Yapılan ölçümler analiz edilmeye çalışılmıştır. Fanda gözlemlenen ve analiz sonucunda tespit edilen arızalar sırasıyla giderilmiştir. Her arıza giderildikten sonra tekrar ölçüm yapılarak titreşim değerleri minimize edilmeye çalışılmıştır.Kestirimci bakım yöntemi kullanılarak arızalar oluşmadan tespit edilip müdahale edilirse, hem gereksiz duruşların önüne geçilebilir hem de işletme maliyeti azaltılabilir. Son olarak kestirimci bakım yöntemi uygulanmadığında nasıl bir sonuç doğuracağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Machines reduce unscheduled downtime and increased costs of production leads to the formation. This is why maintenance is important on machines based on vibration measurement. The main principle of this method, the measurements carried out during production and when the care will be taken to make decisions and monitor the performance of the machines, the failure to compensate for a short period of time determined by interrupting production.In this study, Afşin Elbistan B Thermal Power Plant has been used in reference to the exhaust fan. Fan and motor bearings were a total of 4-point vibration analyzer measurements. Attempted to analyze the measurements. As a result of analysis of observed and detected faults corrected at the fan, respectively. Fault is cleared after each measurement to minimize vibration values are tried to be done.Faults occur on the basis of predictive maintenance is identified and intervention is possible to prevent unnecessary downtime and reduced operating costs. Finally, what kind of predictive maintenance methods which it takes effect was not applied.