Merkezi olmayan iki seviyeli çok amaçlı kesirli programlama problemi için jacobian matrisi tabanlı bulanık hedef programlama yaklaşımı
Interactive fuzzy goal programming based on jacobian matrix to solve decentralized bi-level multi-objective fractional programming problem
  1. Tez No: 306801
  2. Yazar: YASEMİN KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DURAN TOKSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi olmayan iki seviyeli çok amaçlı kesirli programlama problemi, kesirli programlama, hedef programlama, jacobian matris, Decentralized bi-level multi-objective fractional programming problems, fractional programming, fuzzy goal programming, jacobian matrix
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Merkezi Olmayan İki Seviyeli Çok Amaçlı Kesirli Programlama Probleminin (MİS_ÇAKPP) çözümüne ışık tutmaktadır. Birinci seviyede tek karar vericiden, ikinci seviyede iki karar vericiden oluşan hiyerarşi yapısına sahip, MİS_ÇAKPP'nin çözümü için jacobian matrisi tabanlı bulanık hedef programlama yaklaşımı sunuldu. Önerilen yaklaşımla, her iki seviyedeki karar vericilerin bütün amaç fonksiyonları için üye fonksiyonları oluşturuldu ve bu üye fonksiyonları jacobian matris kullanılarak doğrusallaştırıldı. Daha sonra, bütün karar vericiler için en memnun edici çözüm elde edilerek, üyelik fonksiyonlarının en yüksek dereceye ulaşması için bulanık hedef programlama yaklaşımı kullanıldı. Önerilen yaklaşımın etkinliğini ve üstünlüğünü göstermek için bilinen sayısal bir örnek çözüldü ve ayrıca bir uygulama yapıldı.
Özet (Çeviri)
This paper attempts to shed light on the solving decentralized bi-level multi-objective fractional programming problems (DBL-MOFPP) with single decision maker at the first level and multiple decision makers at the second level. In this paper we proposed a fuzzy goal programming (FGP) based on Jacobian matrix for DBL-MOFPP. In the proposed approach, membership functions are associated for the fuzzy goals of all objectives at two levels and they are linearized using a Jacobian matrix. Then FGP approach is used to achieve highest degree of each of membership goals by obtaining the most satisfactory solution for all decision makers. We used known numerical example and practical application are used in order to show the efficiency and superiority of the proposed approach.