Ölçütlere dayalı değerlendirme ve sertifika metotlarından LEED ve BREEAM'in Türkiye uygulamalarına yönelik irdeleme ve öneriler
Examination and proposals on Turkish applications of LEED and BREEAM as criteria based assessment and certification methods
- Tez No: 307115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜJDE ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, yapıların sürdürülebilirliği, ölçütlere dayalı değerlendirme ve sertifika metotları, BREEAM, LEED, Sustainability, sustainability of constructions, criteria based assessment and certification methods, BREEAM, LEED
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
?Enerji Etkin Konut Uygulamalarında Yurtdışında Uygulanan Yönetmeliklerin İrdelenmesi ve Türkiye'ye Adapte Edilmesi? konulu çalışma dört bölüm olarak yürütülmektedir.Birinci bölümde; çalışma tanımlanarak amacı, kapsamı ve çalışma yürütülürken izlenen yöntem anlatılmaktadır.İkinci bölümünde; `Sürdürülebilirlik Kavaramı ve Yapıların Sürdürülebilirliği' başlığı altında; `Sürdürülebilirlik' kavramının ortaya çıkış sürecine değinilerek, tanımı yapılmış ve belirtilen sürdürülebilir yapı ilkeleri doğrultusunda yapıların sürdürülebilirliğini ölçmeye yönelik metotlardan bahsedilmiştir. Bu kapsamda ele alınan `Ölçütlere Dayalı Değerlendirme ve Sertifika Metotları'ndan dünya üzerinde en yaygın kullanıma sahip olan BREEAM ve LEED altyapı ve işleyişleri çerçevesinde detaylı olarak incelenerek karşılaştırılmıştır.Üçüncü bölümde; Türkiye'de yapıların sürdürülebilirliğine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında BREEAM ve LEED uygulamalarından ulaşılabilen örnekler incelenmiş, uygulamalara yönelik saptamalarda bulunularak Türkiye için geliştirilebilecek bir metoda yönelik öneriler sunulmuştur.Dördüncü bölümünde; çalışmaya ait değerlendirme ve sonuca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study with a subject ?Examination of Energy Efficient Housing Codes in Foreign Countries and Adaptation in to Turkey Conditions? conducted through four chapters.In the first chapter; the study was described through the purpose, the coverage and the method used for the study.In the second chapter; under the heading of `The Concept of Sustainability and Constructıons? Sustainability?, the definition of the concept of `Sustainability? was made by referring the arising period of it. And also the methods used to measure the sustainability of the constructions were mentioned through the cited sustainable construction principles. The mostly used ones of the `Assessment and Certification Methods through Criteria?; BREEAM and LEED were compared by surveying them in the frame of their basis and operating process.In the third chapter; the available samples of BREAM and LEED applications were examined and some advices on a method possible to be evaluated for Turkey were given through the applications, in the content of studies going on in Turkey on constructions? sustainability.In the fourth chapter; assessment and conclusion parts are included.