Ameliyat spesifik cerrahi alan enfeksiyonları sürveyans çalışması ve taburculuk sonrası izlem
Surveillance study of procedure specific surgical site infections and follow up after discharge
- Tez No: 307304
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE HELVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonları, risk faktörleri, sürveyans, Surgical site infection, risk factors, surveillance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) hastane enfeksiyonları içinde enfazla görülen ilk üç enfeksiyondan biridir. Sürveyans çalışmaları CAE'nıninsidansını azaltan en etkili yöntemlerden biridir. Bu çalışmada 1 Şubat2009-31 Ocak 2010 tarihleri arasında hastanemizde belirli prosedürlerdekiCAE oranlarını ve ilişkili risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık.Opere edilen 1123 hasta prospektif olarak 1 ay boyunca, protezuygulanan hastalar ise 1 yıl boyunca takip edildi. Cerrahi alan enfeksiyonutanımlamaları ve hastaların izlemi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi[Center for Disease Control and Prevention (CDC)]'nin Ulusal HastaneEnfeksiyonları Sürveyans [National Nosocomial Infections Surveillance(NNIS) ] sistemi kriter ve metodları temel alınarak yapıldı.Takip edilen 1123 operasyonun 143 (%12,7)'ünde CAE tespit edildi.Yüzeyel insizonel CAE, derin insizyonel CAE ve organ/boşluk CAE oranlarısırasıyla %48,2 (n=69), %37,8 (n=54) ve %14,0 (n=20) olarak bulundu.Hastaların %59,4'ü hastanede yatarken, %40,6'sı ise taburcu olduktan sonraCAE tanısı aldı. Uzamış operasyon öncesi hastane yatışı, operasyonsüresinin 2 saatin üzerinde olması, cerrahi yaranın kontamine veya kirliolması, NNIS risk skorunun yüksekliği, yoğun bakım yatışı, transfüzyonuygulanması, reoperasyon, yandaş hastalık varlığı, malignite öyküsü, yüksekAmerikan Anestezistler Derneği [American Society Anesthesiologists (ASA)]skoru, serum albümin düşüklüğü ve anemi varlığı CAE gelişimi ile anlamlıolacak şekilde ilişkili bulundu.Temiz cerrahi operasyonlarda izole edilen bakterilerin %57,1'i grampozitif bakteriler olarak tanımlandı. Temiz-kontamine, kontamine ve kirliameliyatlarda izole edilen etkenler içinde gram negatif bakterilerin baskınolduğu görüldü.Sonuç olarak, ameliyat tiplerine göre CAE oranlarımız diğerçalışmalara göre yüksek bulunmuştur. Uygun sürveyans yöntemininuygulanması, risk faktörlerinin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması ileCAE insidansı azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Surveillance Study of Procedure Specific Surgical Site Infections andFollow up After DischargeSurgical site infections (SSIs) are one of the most common threeinfections among health-care associated infections. Surveillance studies areone of the most effective methods for reducing incidence of SSIs. In thisstudy, we aimed to determine SSIs rates and related risk factors for specificprocedures in our hospital between the dates February 1st, 2009 andJanuary, 31st 2010.1123 operated patients are observed prospectively for 1 month andpatients whom prosthesis were applied are observed for 1 year. SSIsdefinitions and observation of patients are done based on NationalNosocomial Infections Surveillance (NNIS) system criteria and methods ofCenter for Disease Control and Prevention (CDC).SSIs was determined in 143 (12,7%) of 1123 operations. Superficialincisional SSIs , deep incisional SSIs and organ/space SSIs rates were foundas 48,2% (n=69), 37,8% (n=54) and 14,0% (n=20) respectively. 59,4% ofpatients were diagnosed as SSIs while they were hospitalized, and theremaining 40,6% after they were discharged. Extended hospitalization periodbefore the operation, the duration of the operation more than 2 hours,contaminated and dirty surgery wound, high NNIS risk score, hospitalisationin the intensive care unit, transfusion, reoperation within 5 days, precence ofcoexisting diseases, history of malignancy, high American SocietyAnesthesiologists (ASA) score, low serum albumin, and presence of anemia,were significantly related to SSIs.In clean surgery operations, 57.1% of isolated bacteria weredetermined as gram-positives. In clean-contaminated, contaminated, anddirty operations gram-negative bacteria were observed to be dominantamong isolated agents.In consequence, our SSIs rates in accordance with operation typewere found higher relative to other related studies. Many factors were foundto be associated with the development of the SSIs. SSIs incidence can bereduced by the application of appropriate surveillance methodies,determination of risk factors and taking necessary precautions.