Euroscore'u düşük hastalarda, çalışan kalpte ve kardiyopulmoner baypas kullanılarak yapılan koroner arter cerrahisi sonrası erken, orta ve uzun dönem sonuçların karşılaştırılması
A comparison of early, mid and long-term outcomes after off-pump and on-pump coronary artery bypass grafting in euroscore low patients
- Tez No: 307415
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVİT SABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter cerrahisi, kardiyopulmoner baypas, düşük risk, off-pump, Coronary artery surgery, Cardiopulmonary bypass, low risk, off pump
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu geriye dönük çalışmada, EuroSCORE'u düşük, çalışan kalpte koroner arter cerrahisi (ÇKKC) ve konvansiyonel kardiyopulmoner baypas kullanılarak koroner arter cerrahisi uygulanan hastalarda erken postoperatif sonuçların, sağkalım, herhangi bir kardiyak olaya bağlı mortalite veya tekrar hastaneye yatma ihtiyacı ve tekrarlayan koroner revaskülarizasyon gerekliliğinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlandı.Ocak 2002- Aralık 2007 tarihleri arasında, kardiyopulmoner baypas (KPB) ile koroner arter cerrahisi (n=83) ve çalışan kalpte koroner arter cerrahisi(n=395) uygulanan, EuroSCORE'u düşük hastaların postoperatif erken orta ve uzun dönem sonuçları araştırıldı.Preoperatif özellikler açısından iki grup arasında anlamlı klinik veya istatistiksel fark yoktu. Bununla beraber KPB grubuyla karşılaştırıldığında ÇKKC grubunda distal anastomoz sayısı belirgin olarak daha azdı(2.66±0,74, 3.21±0,85; p0,05). KPB ve ÇKKC gurupları için 5 ve 7 yıllık sonuçlar sırasıyla; 5 yıllık sağkalım; %95.2±1,1, %95,5±2,7, p=0.8; 7 yıllık sağkalım %91.9±1,6, %84,7±6,8 (p>0,05). 5 yıllık revaskülarizasyondan bağımsızlık: %89,5±1,6, %89,7±3,5,, p=0.785; 7 yıllık revaskülarizasyondan bağımsızlık: %71,1±3,1, %73,5±7,3, ve herhangi bir kardiyak olaydan bağımsız 7 yıllık sağkalım: %87,9±3,8%, 73,4±7,3%; p=0.377 idi.Bu çalışma KPB kullanılarak yapılan koroner arter cerrahisiyle karşılaştırıldığında, çalışan kalpte koroner arter cerrahisinin, erken dönemde avantajları olduğunu, orta ve uzun dönem sonuçlarının ise benzer olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A Comparison of Early, Mid and Long-term Outcomes after Off-pump and On-pump Coronary Artery Bypass Grafting in EuroSCORE Low PatientsWe aim to evaluate and compare early postoperative outcomes, survival, readmissions to hospital for any cardiac events or coronary revascularization in EuroSCORE low risk patients having off-pump (OPCAB) versus conventional on-pump (CCAB) coronary artery bypass graft surgery (CABG).Short mid and long term outcomes were explored for EuroSCORE low patients who underwent elective primary isolated off-pump CABG(n=395) and on-pump CABG(n=83) surgery with median sternotomy between January 2002 and December 2007.There were no significant clinical or statistical differences between the two groups for any prognostic variable. However, OPCAB patients received significantly fewer distal anastomoses than the CCAB group (2.66±0,74 versus 3.21±0,85; P0,05). The following five and seven year outcomes are presented for CCAB and OPCAB groups, respectively: 5 years survival: 95.2±1.1%, 95.5±2.7%, p=0.8; 7 years survival 91.9±1.6%, 84.7±6.8% (p>0.05). Five years freedom from REVASC: 89.5±1.6%, 89.7±3.5,%, p=0.785; 7 years freedom from REVASC: 71,1±3.1%, 73.5±7.3%, and any cardiac event-free 7 years survival: %87.9±3.8%, 73.4±7.3%; p=0.377.This study demonstrated improved for postoperative early outcomes and nearly equivalent immediate and late outcomes with OPCAB compared to on-pump surgery procedure.