Ameliyat esnasında Trans-Time Flow ölçümü yapılan Koroner Bypass'lı olguların, ameliyat sonrası, orta ve uzun dönem ventrikül fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Trans-Time Flow measurement coronary bypass during the surgery the patients, after surgery, medium and long-term ventricular function
- Tez No: 281837
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Bypass Greft, Transit Time Flow Ölçümü, Sol Ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu, Miyokard İnfarktüsü, Greft Oklüzyonu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Koroner arter hastalığı; günümüzde erişkin kalp hastalıkları arasında en sık görülen, en önemli sağlık sorunu, iş gücü kaybı ve ölüm nedenidir. Koroner arter hastalığı her yıl tüm dünyada ölümlerin % 30'undan sorumlu tutulmaktadır.Koroner arter bypass greft cerrahisi (KABG), koroner arter hastalığının etkili ve güvenilir tedavi seçeneklerinden biri olup, KABG ile hastaların kardiyak fonksiyonlarının, mevcut kardiyak şikâyetlerinin, yaşam kalitesi ve süresinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Arrest altında veya çalışan kalpte yapılan KABG de erken ve geç dönem sonuçlara etkili faktörlerin başında bypass yapılan damarların ve anastomozların kalitesi gelmektedir. Bypass cerrahisi sonrası erken dönem greft oklüzyonu; miyokard enfarktüsü, düşük kardiyak debi, aritmi ve fatal kalp yetmezliğine neden olabilen ciddi bir komplikasyondur. Bu problem distal vasküler yatağın yetersizliği, koagulasyon anomalileri, greft konduit ve anastomozlardaki teknik problemlerle ilgilidir. Bu nedenle KABG sırasında anastomoz kalitesinin ve açıklığının direk olarak değerlendirilmesi oldukça önemlidir.Bu çalışmada Şubat 2006 ile Ocak 2010 tarihleri arasında kliniğimizde KABG sırasında Transit Time Flow (TTF) ölçümleri yapılan toplam 618 hastanın 1927 grefti retrospektif olarak tarandı. Bu hastalardan preoperatif risk faktörleri benzer olan toplam 120 hasta çalışmaya alındı. İntraoperatif TTF ölçümlerinde elde edilmiş olan pulsatilite indeks (PI) değerlerne göre, postoperatif orta ve uzun dönem (10?48 ay) ventrikül fonksiyonlarındaki değişiklikleri, ejeksiyon fraksiyonu (%EF), elektrokardiyografi (EKG), miyokard infarktüsü (MI), troponin I, CK, CK-MB, CK/MB değerleri ve semptomatik hastalarda postoperatif anjiografik sonuçlarla değerlendirildi. İntraoperatif TTF ölçümlerindeki PI değerlerinin postoperatif ventrikül fonksiyonları ve greft açıklığı ile ilişkisi araştırıldı. PI 3,5 olan 60 hasta Grup II olarak ayrıldı. Her iki grubun PI değerleri arasında istatistikî olarak anlamlı bir fark mevcuttu (p3,3 olarak ölçülen gruba oranla daha fazla idi ve yapılan anjiografik görüntülemelerde PI değeri < 2 olan gruptaki bypass greftlerde daha düşük oklüzyon ve daha yüksek patensi oranları tespit edildi.Sonuç olarak; KABG'de intraoperatif greft açıklığı kontrol yöntemlerinden uygun olan herhangi birinin kullanılmasını tavsiye etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease, today, is the most common form of adult heart disease, the most important health issue, labor loss and cause of death. Coronary artery disease is thought to be responsible for 30% of deaths each year worldwide.Coronary artery bypass graft surgery (CABG) surgery is one of the effective and safe treatment options of coronary artery disease; it aims to improve the cardiac function of the patients with CABG, present cardiac complaints and quality of life and duration. The major factor that affects the early and late period results in CABG made under arrest or in beating hearth is the quality of bypass vessels and anastomosis. Early graft occlusion after bypass surgery is serious complication that can cause myocardial infarction, low cardiac output, heart failure and fatal arrhythmia. This problem is related to the failure of the distal vascular bed, coagulation abnormalities, and technical problems between anastomosis and graft conduit. Therefore, the direct evaluation of the quality of anastomosis and patency during CABG is very important.In this study, 1927 graft of the total 618 patients whose Transit Time Flow (TTF) measurements have been made during CABG in our clinic between February 2006 and January 2010 is retrospectively reviewed. Of these patients, total 120 patients whose preoperative risk factors are similar are included in study. According to the ranking of pulsatility index (PI) derived from TTF measurements, postoperative medium-and long-term (10-48 months) changes in ventricular function, ejection fraction (EF%), electrocardiogram (ECG), myocardial infarction (MI), troponin I, CK and CK-MB, CK / MB values and postoperative angiographic results in patients with symptomatic have been evaluated. Association of PI values of intraoperative TTF measurement with postoperative ventricular function and graft patency has been studied. 60 patients with PI 3,5 have been divided as Group II. There is statistically significant difference between PI values of both groups (p 3.3 and in angiographic imaging, higher patency and lower occlusion rates were determined in bypass grafts in the group with the value of PI