Orman koruma ve kontrolünde bilişim temelli çözümler
Informatics based solutions for forest protection and control
  1. Tez No: 307451
  2. Yazar: KIVANÇ AKDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN SİLAHTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojisi, Bilişim Destekli Çözümler, Information technology, Informatics-based solutions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknoloji ve bilginin birlikte etkin olarak kullanılmasına bilişim denir. Bilişim, sanayi alanında rekabetçi ve verimli bir ortamın oluşmasını sağlar. Bilişimin birkaç yönü vardır. Bunları bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu olarak sınıflayabiliriz. Bilişimin yönleri bir araya gelerek veya ayrı ayrı kullanılabilir. Bilgi paylaştıkça çoğalan bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bilgi gücü temsil eder diyebiliriz. Yaşadığımız dünyada varlığımızı sürdürebilmemiz için bilgiyi kullanmaya ihtiyacımız vardır. Bilgiyi kullanabilmemiz ise teknolojinin yardımı ile olanaklı duruma gelir. Bilgiyi kullanabilmemiz ve bilgiyi paylaşabilmemiz için teknolojinin mutlaka kullanılması gerekmektedir. İşte bu sebepten dolayı bilgisayarlar günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir. Teknolojinin sözlük anlamı; bilginin, sanayideki işlemlerde sistematik olarak uygulamaya alınmasıdır. Geniş anlamda teknoloji ise; araştırma, geliştirme, üretim, pazarlama, satış ve satış sonrası hizmeti kapsayan bir sanayi sürecinin, etkin ve verimli bir biçimde gerçekleştirilmesi için kullanılacak bilgi ve becerilerin tümüdür. Yeterli bilgi ve teknoloji kullanılmadığı zaman yanıltıcı ve kuruluşları zarara sokan sonuçlar ortaya çıkar. Bu açıdan bilişim orman yöneticileri için tartışılmaz derecede öneme sahiptir. Ormancılık alanında çalışan bir şirket veya kuruluş güncel verilere sahip değilse, etkili stratejik kararlar alamaz. Ormandan beklenen maddi ve manevi yararların sağlanabilmesi, onun iyi bir şekilde korunması ile olacaktır. Bunun için, gelişen bilişim teknolojisi olanaklarından yararlanılmalı ve bu teknolojinin orman koruma ve kontrolünde yoğun olarak kullanılması sağlanmalıdır.Sunduğum bu tez çalışmasında, ülkemizdeki orman varlığı ile ilgili genel bilgiler verilecek ve bu bilgiler dünya'daki orman varlığı ile karşılaştırılacaktır. Ayrıca bu milli servetin korunması ve kontrolü için alınması gereken bilişim destekli çözümler üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Informatics system refers to utilizing the information and technology and allows a competitive and productive environment in industry which may be classified as software, hardware, and computer user and information society. These may be utilized individually or jointly. It may enrich by adding more information to it. Therefore, we may claim that information refers to power. We need information in order to survive. Utilizing information can be useful by means of technology, sharing information too. Therefore, computers became an important part of our daily lives. Technology in lexical meaning is to process or put information into practice, but in general it refers to information and abilities to be utilized for carrying out effectively research, development, production, marketing, and sale and after-sale services. In case of lack of technology and information, it causes damages and loss for foundations or institutions. In this respect, informatics has an unquestionable importance for the forest-related administrators. If a forestry company or foundation has lack of updated information, strategic resolutions may not be adopted. It is only possible with protection to gain the prospective moral and material benefits from the forests. Therefore, it should be benefited from current information technology and be utilized in forest protection and control intensely.In this thesis, I would like to submit general information about the forests in our country, and explanations about informatics-based solutions required for the protection and control of this national wealth.