Gümüş katkılı hidroksiapatitin bazı deri işlenti basamaklarında kullanılabilirliği ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması
Usability of silver doped hydroxyapatite in some leather process steps and investigation of its antimicrobial effects
- Tez No: 307492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN YAŞA, PROF. DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gümüş katkılı Hidroksiapatit, Astarlık deri, Kaplamafilmi, Antimikrobiyal aktivite, Silver doped hydroxyapatite, Shoe lining leather, Coatingfilm, Antimicrobial activity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmada mikrodalga yöntemiyle üretilmiş gümüş (Ag) katkılıhidroksiapatit (HA) ayakkabı astarlık deri üzerine uygulanmış ve antimikrobiyaletkisi araştırılmıştır. Elde edilen hidroksiapatit çözeltisindeki gümüş miktarıEndüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektroskopi (ICP-OES) cihazıkullanılarak tespit edilmiştir. Çok amaçlı X-ışını Difraktometresi (XRD), X-ışınıFloresans Spektrometresi (XRF), Fourier Dönü?ümlü Kızılötesi Spektrometresi(FTIR) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM-EDS) cihazları kullanılarakmateryalin fiziksel, kimyasal ve yapısal özellikleri ortaya konulmuştur. % 0 ? 5oranında gümüş içeren hidroksiapatit çözeltileri pistole yöntemi ile 1:1:1oranlarda (HA:lak:su) finisaj karışımı içinde ve toplam hacim üzerinden %5penetratör eklenerek deri örneklerinin cilt yüzeyine uygulanmıştır. Daha sonraderi örnekleri kurutma ve ütü i?leminden geçirilerek kaplama filmleri eldeedilmiştir. (% 0 ? 5) Gümüş katkılı hidroksiapatit uygulanan derilerdeki gümüşmiktarı ICP-OES cihazında belirlenmiş ve derilerin yapısal ve yüzeysel özellikleriSEM, FTIR, Raman cihazlarıyla incelenmiştir.Broth Mikrodilüsyon yöntemi ile Ag katkılı hidroksiapatitin testmikroorganizmalara karşı etkin konsantrasyonu (MIC değeri) belirlenmiştir.Kontrol ve (% 0 ? 5) Ag katkılı hidroksiapatit uygulanan derilerin antimikrobiyalözellikleri Agar yayma, Paralel çizgi (nitel), Bakteri sayısındaki % azalma (nicel)ve Küf gelişimi direnci testleri ile mukayese edilmiştir. Denemelerde, Escherichiacoli ATCC 12228, Staphylococcus aureus ATCC6538-P bakterileri, funguslardanCandida albicans ATCC 10239, Aspergillus niger TEM ve Trichoderma virideTEM test mikroorganizmaları olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda % 2 veüzeri oranda Ag içeren hidroksiapatit ile muamele edilen derilerin iyi birantimikrobiyal özelliğe sahip oldukları tespit edilmiş ve Ag katkılıhidroksiapatitin deride antimikrobiyal madde olarak kullanılabilirliği net biçimdeortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, silver doped hydroxyapatite produced by microwave methodwas applied as antimicrobial agent on shoe lining leather and its antimicrobialeffect was investigated. Silver (Ag) content in the hydroxyapatite (HA) obtainedwas confirmed by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry(ICP-OES). By using X-ray Diffraction (XRD), X-ray Fluorescence Spectrometer(XRF), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and Scanning ElectronMicroscope (SEM-EDS) devices physical, chemical and structural properties ofthe material have been determined. HA solutions containing 0 ? 5 % of Ag in afinishing mixture with 1:1:1 ratio of HA:lacquer:water and penetrator (5 % oftotal volume) were applied on the surface of the leather samples by spraying.After that, the leather samples were passed through drying and ironing processesto obtain coating films. Silver content in the (0 ? 5 %) Ag doped hydroxyapatitetreated leather samples were determined by ICP-OES, structure and surfacecharacteristics of the leathers were investigated by SEM, FTIR and Ramanequipments.After determining the effective concentrations (MIC value) tomicroorganisms tested, antimicrobial properties of the control leather samples andthe (0 ? 5 %) Ag doped hydroxyapatite treated samples were compared by(qualitative) Agar spread and Parallel steak, (quantitative) Percentage of bacterialreduction and Mold growth resistance tests. In the experiments, the following testmicroorganisms: Escherichia coli ATCC 12228, Staphylococcus aureusATCC6538-P, as bacteria and Candida albicans ATCC 10239, Aspergillus nigerTEM ve Trichoderma viride TEM as fungi were studied. According to the resultsof the study, the leather treated with Ag doped hydroxyapatite containing 2 % andabove amount of silver showed strong antimicrobial activity and it was decidedabout possible usability of Ag doped hydroxyapatite as antimicrobial agent onlining leathers.