Parabolik yoğunlaştıran toplayıcıların sayısal modellemesi
Numerical modelling of parabolic trough collectors
- Tez No: 307493
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZBALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parabolik yoğunlaştıran toplayıcılar, vakumlu sistem
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yoğunlaştıran toplayıcılar, güneş ışınlarını yansıtıcı yüzey sayesinde parabolik oluk tipi güneş kolektörünün odak noktasında yer alan alıcı boruya yansıtır, dolayısıyla alıcı yüzey (boru) sıcaklığı artınca içinden geçen akışkana ısı transferi prosesleri yapılarak sıcaklığı artar. Bu çalışmada kullanılan malzemeler emici boru için çelik seçilmiştir ve cam örtüsü ise klasik pencere camından yapılmıştır. Sistem 27 0C çevre sıcaklığında çalıştığı varsayılmıştır ve gök sıcaklığı ise 22 0C olarak öngörülmüştür. Akışkan giriş sıcaklığı ise 40, 60, 80, 100 0C olarak alınmıştır. Emici borunun dış ve iç çapı 0,06 - 0,05 m alınmıştır. Cam örtüsü dış ve iç çapı ise 0,09 - 0,082 m. alınarak hesaba katılmıştır. Alıcı yüzey yayma katsayısı ise 0,81 alındığında cam örtüsü 0,88 alınmıştır. Çalışma akışkanı olarak Therminol VP1 yağı kullanılmıştır.Yoğunlaştırma yansıtılarak yapmaktadır. Yoğunlaştırıcı toplayıcı sistemi farklı durumlarda incelenmiştir. Çalışma akışkanı debisi 0,5, 1,0, 1,5, 2,0, 2,5, 3,5, 4,0, 4,5, 5,0, 5,5, 6,0, 6,5, 7,0 kg/s olarak hesaba dahil edilmiştir. Sistemdeki bu çalışma şartları farklı ısı akıları altında test edilmiştir. Işınım şiddetleri ise 400, 600, 800, 1000 W/m2 olarak varsayılmıştır. Çalışmada yapılan hesaplamalar için çok yakın çözüm bulmak için sistemde uzunluğunu 0,1 m'e bölerek hesaplanmıştır.Modelleme hesaplamalarında FORTRAN FORCE 2.0 programı olarak kullanılmıştır, modelin doğruluğunu kontrol etmek için SANDIA ulusal laboratuarı çalışmasından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Parabolic trough collectors (PTC), it reflects the sun's rays and collects it in the focus line of parabolic trough. Therefore the temperature of heat transfer fluid passing through the receiver pipe it increases, steel the absorbent material used in this study and the cover is made of window glass. The fluid inlet temperature 40, 60, 80, 100 ºC is used. The absorbent tube outer and inner diameter 0.06/0.05 m respectively. The glass cover outer and inner diameter 0.09/0.06 m respectively. The emissivity of absorber was taken 0.81, then the glass cover?s emissivity 0.88. Therminol VP1 was used as working fluid in the parabolic trough collectors.Working fluid flow rate 0.6 kg/s have been included in the calculation. Under these operating conditions the system was tested in different heat fluxes. Intensities of radiation are the 400, 600, 800, 1000 w/m2. Study to find a solution very close to the calculations made in the system is calculated by dividing the length of 0.1 m. FORTRAN FORCE 2.0 program was used as the modeling calculations made, The system to check the validitiy of mathematical model was based Sandia National Laboratory report.