Farklı kalınlıktaki dokuma kumaşlara ait tüketilen dikiş ipliği miktarlarının hesaplanması
Calculating the amount of sewing thread consumption for woven fabrics with different thicknesses
- Tez No: 307505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dikiş ipliği, kumaş kalınlığı, dikiş adım sayısı, dikiş türü, dikiş ipliği tüketim miktarı, Sewing thread, fabric thickness, stitch density, sewing type, the amount of consumed sewing threads
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde hazır giyim sektöründe gittikçe artan rekabet koşulları, firmaları en uygun maliyette üretime zorlamaktadır. Maliyet kalemlerinde sağlanacak en küçük bir artışın bile önemi büyük olmaktadır. Konfeksiyon sektöründe en çok kullanılan yardımcı malzeme olan dikiş ipliği de, önemli bir gider kalemi olmaktadır. Bu çalışma ile farklı kalınlıktaki dokuma kumaşlara ait tüketilen dikiş ipliği miktarlarının hesaplanması amaçlanmıştır.Bu amaç doğrultusunda, seçilen dokuma kumaşlar, otomatik düz dikiş makinası ile 3 farklı dikiş adım sayısında (3, 4 ve 5 adım/cm) dikilerek, 10 cm uzunluğundaki dikim bölgesi incelenmiştir. Çalışma sonucunu etkilememesi için, standart tek çeşit dikiş ipliği (150 dtex * 2 numarada polyester-polyester ilikli dikiş ipliği), dikiş türü (düz dikiş) ve kumaş cinsi (%100 pamuk dokuma kumaşlar) kullanılmıştır.Deneysel çalışmalardan elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenmiş, tüketilen dikiş ipliği miktarının, kumaş kalınlığı ve dikiş adım sayısı ile arasındaki ilişki bulunmuş ve regresyon denklemi oluşturulmuştur. Bu veriler ışığında dikim uzunluğu, kumaş kalınlığı ve dikiş adım sayısı bilinen bir dikim bölgesi için tüketilen dikiş ipliği miktarını ve sipariş adedi bilinen bir ürün için gerekli bobin sayısını hesaplayabilen bir program geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, increasing competition in apparel industry forces the firms to produce with optimum costs. Even minimum increase in costs leads to important results. Sewing threads which is one of the most used auxiliary materials in apparel industry is also an important expense item. In this study it was aimed to calculate the amounts of consumed sewing thread for the woven fabrics with different thicknesses.In accordance with this purpose, the chosen woven fabrics which are sewn with automatic sewing machine and 3 different stitch densities (3, 4 and 5) has been researched for the sewing area of 10 cm in length. Not to affect the result of the study, standard sewing thread (polyester-polyester core spun sewing thread in 150 dtex * 2 number), standard sewing type (lockstitch) standard stitch density and fabric type (100 % cotton woven fabrics) are used.Data taken from this study were investigated statistically and a relation is observed between the amount of consumed sewing threads with fabric thickness and stitch density. And a regression equation was developed with these parameters. In terms of these datum, a program which uses the information of fabric thickness, sewing length, order quantity and the stitch density in order to calculate the amount of consumed sewing thread and number of bobbins was developed.