Geleneksel ve bilgisayar destekli çizim araçlarının peyzaj mimarlığı tasarım sürecine etkileri üzerine bir araştırma
A research on the effects of traditional and computer aided drawing tools on the landscape architecture design process
- Tez No: 307504
- Danışmanlar: PROF. DR. TANAY BİRİŞÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, tasarım süreci, çizim araçları, geleneksel çizim araçları, bilgisayar destekli çizim araçları, Design, design process, drawing tools, traditional drawing tools, computer aided drawing tools
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Gelişen teknolojiyle tasarım sürecinde kullanılan çizim araçları da giderek değişim göstermektedir. Geçmişten bugüne kullanılan geleneksel çizim araçlarına bir seçenek olan bilgisayar destekli çizim araçları tasarımcıya yeni olanaklar sunmaktadır. Bu yeni olanaklar tasarım sürecini etkileyici niteliktedir. Bu çalışma, geleneksel ve bilgisayar destekli çizim araçlarının peyzaj tasarımı sürecindeki etkinliğini araştırmaktadır. Bu bağlamda çalışma kapsamında, tasarım, tasarım süreci ve çizim araçları da incelenmiştir.Çizim araçlarının tasarım sürecindeki etkinliğini ortaya çıkarmak amacı ile toplam 111 peyzaj mimarlığı öğrencisine 68 soruluk anket uygulaması yapılmıştır. Anket çalışması sonucunda öğrencilerin çizim araçlarına karşı tutumları ortaya çıkarılmıştır. Tasarım sürecinin hangi aşamalarında hangi çizim araçlarını kullanmayı tercih ettikleri belirlenmiştir. Anket çalışması sonucunda öğrencilerin bilgisayar destekli çizim araçlarına daha olumlu baktıkları ortaya çıkmıştır.Anket çalışmasının ardından alan çalışmasının sınırları belirlenmiş ve uygulama 3. sınıf öğrencilerinden oluşan 73 kişilik grupla Proje II dersi kapsamında, 2010-2011 bahar yarıyılında gerçekleştirilmiştir. Çalışma süresince öğrencilerin tasarım aşamaları gözlem formları eşliğinde takip edilmiştir. Bunların yanı sıra öğrencilerin çizim araçlarına yaklaşımları gözlenmiştir. Çalışma sonucunda ortaya çıkan projeler çizim araçları kullanımları açısından değerlendirilmiştir.Alan çalışması sonunda yapılan değerlendirmede peyzaj tasarım sürecinde bilgisayar destekli çizim araçlarının geleneksel çizim araçlarına göre daha etkin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Drawing tools used in the design process are continually changing as a result of developments in technology. Computer aided drawing tools offer new capabilities to users as an alternative to traditional drawing tools that have been used to this day. These new capabilities are of a nature significantly affecting the design process. This study examines the effective use of traditional and computer aided drawing tools in the landscape design process. In this respect the scope of the study also includes design, design processes and drawing tools.A survey consisting of 68 questions was carried out on 111 landscape architecture students in order to establish the effective use of drawing tools in the design process. As a result of the survey the attitudes of the students towards the use of drawing tools were established. Choices of different drawing tools at different phases of the design process made by the students were also recorded. The survey showed that students look more favourably towards computer aided drawing tools.The scope of the study was further defined based on the results of the survey and the application study was carried out during the 2010-2011 spring semester on 73 third year students taking the Project II course. Throughout the study the design phases of the students were recorded with the use of“observation forms”. Besides these the attitudes of the students towards drawing tools were also observed. The projects completed as part of the study were evaluated from the perspective of the use of drawing tools.As a result of the field work it is established that computer aided drawing tools are more effectively used in the landscape design process than traditional drawing tools.