Mesane kanseri ile KU70/80 polimorfizminin ilişkisinin araştırılması
Investigation of association with bladder cancer and KU70/80 polymorphism
  1. Tez No: 307569
  2. Yazar: GÜLÇİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER ŞAHİN CALAPOLĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: DNA tamir mekanizması, Ku70, Ku80, polimorfizm, Mesane Kanseri, DNA repair mechanism, Ku70, Ku80, polymorphism, Bladder Cancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Mesane kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanser türleri arasında erkeklerde 7. kadınlarda 17. genel olarak bakıldığında 9. sıradadır. Mesane kanseri ile ilgili yapılmış birçok çalışmada hücre bölünme prosesinde temel basamaklardan biri olan DNA tamir mekanizması ve bu mekanizmanın işleyişini sağlayan DNA tamir genleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. DNA tamir genlerinde meydana gelen polimorfizmlerin genlerin işleyişini ve ekspresyon seviyesini değiştirerek çeşitli kanserlerin oluşumuna yol açabileceği belirtilmiştir.DNA çift zincir kırıkları, DNA sarmalının her iki zincirinde yer alan fosfodiester bağının parçalanması sonucunda meydana gelir. Ökaryotik hücrelerde, DNA çift zincir tamir mekanizmasında homolog rekombinasyon (HR) ve serbest uçların homolog olmayan şekilde bağlanması (Non-Homolog end Joining, NHEJ) olmak üzere iki major yol vardır.NHEJ ve HR tamir mekanizmalarında görev alan Ku, XRCC gen ailesi tarafından ifade edilen Ku70 ve Ku 80 olmak üzere iki alt birimden oluşan heterodimerik bir proteindir.Biz de çalışmamızda mesane kanserli hastalarda Ku70 ve Ku80 genlerindeki polimorfizmleri araştırmayı amaçladık. Bu amaçla Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Üroloji Polikliniğince mesane kanseri tanısı konmuş 38 hastada tümörlü dokular ve bu tümörlü dokulara komşu sağlıklı mesane dokuları ile aynı kişilere ait venöz kan örnekleri alındı. Örneklerden izole edilen DNA'larda PCR-RFLP yöntemi ile Ku70 -1310C/G ve Ku80 -1401G/T polimorfizmlerinin allel ve genotipik tayinleri yapıldı.Araştırmamız sonucunda Türk toplumunda ilk kez çalışılan Ku70 -1310C/G ve Ku80 -1401G/T polimorfizmleri ile hastalık fenotipi arasında ilişkili olmadığı tespit edilmiştir. Bulgularımız mesane kanseri oluşumunda rolü olabilecek bir etkeni elediğinden sonuçların bilimsel açıdan önemli olduğu kanaatindeyiz. DNA tamir mekanizmasından sorumlu diğer genlere ait polimorfizmler ve mutasyonlar da çalışıldığında anlamlı sonuçların elde edilebileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bladder cancer is the 7th most common cancer among men 17th most common among women and 9th most common in general around the world. Several studies focus on the DNA repair mechanism and DNA repair genes, which is one of the fundamental steps of cell division process. Polymorphisms of DNA repair genes may lead changes in expression levels and functions of these genes thereby causing cancer.Breaking of phosphodiester bonds in both chains of DNA causes DNA double strand breaks. The two major ways of double chain repair mecanisims are homologus recombination (HR) and Non-Homolog end Joining (NHEJ).Ku is a heterodimeric protein expressed by XRCC gene family and consist of two subunits as Ku70 and Ku80, which plays role in NHEJ and HR repair mechanisims.We aimed to investigate polymorphisms of Ku70 and Ku80 genes among patients with bladder cancer. We obtained tumoreus, adjacent healthy bladder tissues and blood samples from 38 bladder cancer patients diagnosed by Suleyman Demirel University, Uroloji Department. We examined the association between the genetic polymorphisms Ku70 -1310C/G and Ku80 -1401G/T from isolated DNA samples from three sources via PCR-RFLP method.Our study, which is performed for the first time in Turkish population, showed no association between the Ku70 -1310C/G and Ku80 -1401G/T polymorphisms and bladder cancer. We concluded our results are scientificly immoptant because of the elimination of two factors which can play role in bladder cancer. We think there could be relations between other polymorphisms and mutations of DNA repair mechenisms and cancer.