Twin blok ve modifiye twin blok apareylerinin kraniyofasiyal sistem üzerindeki etkilerinin radyolojik ve elektromiyografik olarak karşılaştırılması
Radiologic and electromyographic comparison of the effects of twin block and modified twin block appliances on the craniofacial system
  1. Tez No: 307574
  2. Yazar: BURAK BÜYÜKTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN ESENLİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Twin Blok, Modifiye Twin Blok, Sınıf II Bölüm 1 malokluzyon, elektromiyografi, Twin block, Modified Twin block, Class II division 1 malocclusion, Electromyography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Twin Blok ve Modifiye Twin Blok Apareylerinin Kraniyofasiyal Sistem Üzerindeki Etkilerinin Radyolojik ve Elektromiyografik Olarak KarşılaştırılmasıBu çalışmanın amacı mandibular retrognatisi olan iskeletsel Sınıf II Bölüm 1 malokluzyonlu bireylerde Twin Blok (TB) ve Modifiye Twin Blok (MTB) apareylerinin etkilerini radyolojik ve elektromiyografik (EMG) olarak karşılaştırmaktır.Çalışmanın materyali, büyüme ve gelişim dönemindeki TB ve MTB apareyleri ile tedavi edilmiş bireylerin tedavi başı ve tedavi sonunda alınan lateral sefalometrik filmleri ve temporalis anterior, masseter ve mental kaslarından 0.gün, 1.ay, 5.ay ve 10.ay'da alınmış EMG ölçümlerinden oluşmaktadır. TB grubu yaş ortalaması 12,5± 1,10 yıl olan 27 bireyden (13 erkek, 14 kız), MTB grubu ise yaş ortalaması 12,73±1,21 olan 28 bireyden (14 erkek, 14 kız) oluşmaktadır. TB grubunda mandibula 8 mm öne getirilerek tek seferde aktive edilmiştir. MTB grubunda, mandibulanın sagittal yönde aktivasyonunu sağlayan vidayla üç günde bir çevirme programı uygulanarak kademeli aktivasyon sağlanmıştır.Tedavi sonunda sefalometrik ölçümlerde oluşan değişiklikler eşleştirilmiş-t testi ya da Wilcoxon testi ile; gruplar arası farklılıklar ise student's t testi ya da Mann-Whitney-U testi ile değerlendirilmiştir. EMG ölçümlerinde ise Friedman non-parametrik varyans analizi, post-hoc ikili karşılaştırmalar ve Mann-Whitney-U testi kullanılmıştır. Her iki apareyin de iskeletsel ve dental etkileri benzer bulunmuştur. Sadece Ü1/NA, Ü1/PP, Ü1/A1, Pg-xTot, Go-xTot, Ls-xTot, SN/GoGn ölçümleri MTB grubunda daha yüksek bulunmuştur. MTB apareyi dik yön açısında (SN/GoGn) artışa neden olmaktadır. TB ve MTB gruplarında tedaviyle olan EMG aktivitelerindeki değişimler benzerdir. Dik yön boyutları artmış Sınıf II Bölüm 1 malokluzyonlu bireylerin tedavisinde MTB apareyi yerine TB apareyi tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Radiologic and Electromyographic Comparison of the Effects of Twin Block and Modified Twin Block Appliances on the Craniofacial SystemThe purpose of this study was to compare the effects of Twin Block (TB) and Modified Twin Block (MTB) appliances on craniofacial system with radiologic and electromyographic (EMG) methods in individuals with a skeletal Class II Division 1 malocclusion having mandibular retrognathia.The materials of this study consisted of lateral cephalometric radiographs which were taken before and at the end of the treatment and electromyographic records (0.day, 1.month, 5.month, 10. month) that were taken from temporalis anterior, masseter and mental muscles in the individuals that were treated with TB and MTB. TB group consisted of 27 patients (13 boys, 14 girls) with an average age of 12,5± 1,10 years and MTB group consisted of 28 patients (14 boys, 14 girls) with an average age of 12,73±1,21 years. In TB group, one-step activation was utilized to re-position the mandible 8 mm anteriorly. The screws were activated one tour in every three days in order to obtain mandibular sagittal activation in MTB group.At the end of the treatments, changes in the each group and differences between the groups were compared using paired t test or Wilcoxon test, Student?s t test or Mann-Whitney-U test. EMG records were compared with Friedman?s nonparametric variance analysis, post-hoc pair analysis and Mann-Whitney-U test.Skeletal and dental effects were found similar in both appliances. Only U1/NA, U1/PP, U1/A1, Pg-xTot, Go-xTot, Ls- xTot and SN/GoGn measurement values were higher in the MTB group. Changes in EMG activities were similar in TB and MTB groups. TB appliance can be preferred instead of MTB appliance in Class II division 1 malocclusion patients with increased vertical dimensions.