Akıllı BuKART verileri ile hat planlama
Route planning with smart card data
  1. Tez No: 307608
  2. Yazar: İBRAHİM AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Toplu Taşıma Sistemi, Akıllı Kart, Hat Planlama, Bursa, Public Transport System, Smart Card, Route Planning
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ülkemizde gerek doğum oranın fazla oluşu, gerekse kırsal kesimlerden kent merkezlerine göçün etkisiyle kentlerde oluşan nüfus yoğunlaşmaları, bir takım alt yapı sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Ulaşım zorluğu ve trafik sıkışıklığı yerel yönetimlerin çözmeye çalıştıkları bu sorunların başında gelmektedir.Son zamanlarda bir çok kentimizde kullanılmaya başlanan Akıllı Kartlar ile oluşturulan veri setlerinin şehir içi toplu taşıma sisteminin planlanmasında kullanılması bu çalışmanın ana hedefini oluşturmaktadır. Bu bağlamda Bursa da elektronik ücret toplamada kullanılan BuKART verilerinden hareketle örnek bir hat planlaması yapılmıştır.Çalışmanın sonunda ise, ele alınan konular genel olarak değerlendirilmiş olup, Akıllı Kart ile elde edilen verilerin toplu taşıma sistemlerinin planlanmasında aktif kullanılmasının önemine vurgu yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, overpopulation in the urban areas which is caused by both high birth rate and emigration from rural areas to urban areas has caused various problems. Transport difficulties and traffic jam are primary major problems which local governments have been trying to solve.The main goal of this study is the use of the data from smart cards, being recently used in many of our cities, for inner-city-public transport system. In this sense, a sample route planning has been made by using this card data in Bursa.At the end of the study, these problems are discussed in general and active use of Smart Card data for planning of public transport systems is emphasized.