Pes ekinovarus hastalığında aile faktörleri, tedavi seçenek ve sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of fami?ly factors, treatment modali?ti?es and results of clubfoot di?ssease
- Tez No: 307640
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Clubfoot, Ponseti Method, Aschillotomy, Dimeglio Score
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Pes ekinovarus (PEV) olarak adlandırılan deformite Hipokrat zamanından beri bilinen en sık doğumsal ayak deformitesi olup doğumdan itibaren yoğun ortopedik tedavi gerektiren; hakkında pek çok çalışma yapılmış ve çok değişik tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Bu çalışmada Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesine 2011-2013 yılları arasında PEV nedeni ile başvuran 38 hastanın 56 ayağının Ponseti yöntemi ile erken dönem tedavi sonuçları ve bu tedaviyi etkileyen faktörleri değerlendirildi. Hastaların tümü tedavi edilmeden önce ve tedavi bitiminde sistemik olarak muayene edildi ve anomalili ayaklar için Dimeglio ve arkadaşlarının kullandığı skala kullanıldı. Hastaların ayaklarına ortalama 7,5 (dağılım:3-16) alçı yapıldı. PEV?li hastalarda topuk varusu ve ayak adduksiyonu düzelmesinin ardından ekinizmin devam ettiği 48 ayakta, lokal anestezi altında mini open teknik ile aşilotomi uygulandı. Alçılama sonrası ayaklara Stenbeek ortezi takıldı. Ortalama takip süresi 14 ay (dağılım: 5-28 ay ) idi. PEV hastalarında tespit edilen en sık komplikasyon ayak önü adduksiyonu idi (% 36). Orteze uyum gösteren 15 hastanın 7?sinde (%46) uyum göstermeyen 7 hastanın 6?sında (% 85) ayak önü adduksiyonu vardı. İdiopatik PEV?li hastalarda plantigrade yürüyebilen hasta oranı %92 idi. Kompleks PEV hastalarında ortez uyumu %33 olup biri hariç tümünde nüks olduğu gözlendi ve bu hastalara ek tedaviler yapıldı. İdyopatik PEV?li hastaların son Dimeglio skoru ise 16 ayakta çok iyi ve 6 ayakta iyi, komplex PEV?li hastalarsa ise 4 ayakta çok iyi, 3 ayakta iyi ve bir ayakta da kötü idi. PEV tedavisinde yıllarca birçok yöntem kullanılmış; konservatif olarak düzeltilemeyen vakalardan iyi sonuç alabilmek için cerrahi tedavinin gerektiği düşünülmüştür. PEV?in en önemli nüks sebebi ortez uyumsuzluğudur. Ayak abdüksiyon ortezine uyumsuzluğun sebepleri ise; sürenin uzun olması, ortezin aileler üzerindeki olumsuz psikolojik etkisi ve ayağın düzelmiş olduğunu gören ailenin ortezi gereksiz görmesidir. Aile eğitim düzeyinin nüks gelişimi için ciddi bir risk faktörü olduğu, lise ve altı eğitim düzeyine sahip ailelerde üniversite eğitim düzeyine sahip ailelere göre nüks risikinin 10 kat fazla olduğu saptanmıştır. PEV?in Ponseti yöntemi ile yapılan manipulasyon ve alçılama tedavisinde % 92 oranında başarılı olundu. Tedaviyi etkileyen en önemli faktör ailenin tedaviye devamlılığı ve oretez uyumu idi. Anahtar kelime: PEV, Ponseti Yöntemi, Aşilotomi, Dimeglio Skoru
Özet (Çeviri)
Pes equinovarus (clubfoot) which is referred as the most common congenital deformity of the foot requiring intensive orthopedic treatment from the beginning of the birth, has been known since the time of Hippocrates. Many studies and different treatment modalities has been done on so far. In this study, we evaluated the early outcomes and affecting factors of the treatment in 56 feet of 38 patients who appeal to Orthopaedics & Traumatology Division of Van University School of Medicine between 2011 and 2013 and required to perform Ponseti method for clubfoot. All the patients had systemic examination before and after the end of treatment. For the classification of the anomalous feet, we used the scale of Dimeglio and his colleagues. All the feet was casted with an average of 7,5 (range:3-16). In 48 feet with persisting equinism after correction of the heel varus and adduction of the foot aschillothomy procedure with mini-open technique were performed under local anesthesia. Stenbeek orthesis were fitted to all the feet after casting. Average follow-up was 14 months (range:5-28 months). Anterior foot adduction was the most common complications in patients with clubfoot (36%). It has seen in 7 out of 15 patients showing compliance with orthesis (46%) and in 6 out of 7 non-compliant patients (85%). Ninety two percent of patients with idiopathic clubfoot were able to walk plantigrade. Orthoses compliance in patients with complex clubfoot was %33. Recurrence (relaps) was seen in all the patients except one and they needed additional treatment modalities. End Dimeglio score of the idiopathic clubfoot patients were excellent in 16 feet and good in 6. Complex clubfoot patients has an end Dimeeglio score of excellent in 4 feet, good in 3 and bad in 1 foot. Many different methods were used for the treatment of clubfoot and it is thought that the surgery should be considered to gain good outcomes in cases which not benefit from conservative modalities. The most important reason for recurrence of clubfoot is incompliance with orthesis. The reasons for incompliance with the foot abduction orthesis are as follow: long time usage, the negative psychological impact of orthesis on families and the families thought that the orthesis was unnecessary after successful treatment of clubfoot. Family education level is a serious risk factor for the development of recurrent disease. It has 10-fold higher recurrence tendency in families graduated from high school or lower educational level comparing to families graduated from university. The succes rate was %92 with manipulations and casting using Ponseti method in clubfoot patients. The most important factors affecting the treatment success were continuity of treatment and family compliance with orthesis.