İdyopatik pes ekinovarus deformitesi cerrahi tedavisinde, posteromedial gevşetme ameliyatının geç sonuçları
Late results of idiopathic pes equinovarus deformities treated with posteromedial release (PMR)
  1. Tez No: 86691
  2. Yazar: CAFER ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZBARLAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pes ekinovarus, Posteromedial Gevşetme. IV «iSS--», Pes equinovarus, posteromedial release
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Doğuştan Pes Ekinovarus ayağın en sık görülen deformitelerinden biridir. Konservatif tedaviye dirençli ayaklar zaman kaybedilmeden ameliyat edilmelidir. Mayıs 1977 - Eylül 1989 tarihleri arasında Ç.Ü. Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Turco'nun 1971 yılında tarif ettiği“Posteromedial Gevşetme”ameliyat tekniği ile tedavi edilen 23 hastanın 35 idyopatik Pes ekinovarus'lu ayağı ortalama 13 yıl 4 ay izlenmiş ve retrospektif olarak fonksiyonel değerlendirme kriterleri ile değerlendirilmiştir.“Posteromedial Gevşetme”tekniği ile ameliyat edilmiş ayakların geç sonuçlan % 37 çok iyi, % 23 iyi, % 17 orta, % 23 kötü bulunmuştur. Pes ekinovarus tedavisinde kısa ve nazik konservatif tedavinin yararlı olduğu kanısındayız. Ancak, yeterli plantar gevşetme, kısalmış tendonlann fraksiyonel uzatılması ve bunu takip eden yara iyileşmesine kadar atelleme, sonrasında ayak bileği hareketlerine izin veren“cast brace”uygulamalarının daha iyi uzun dönem fonksiyonel sonuçlar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LATE RESULTS OF IDIOPATHIC PES EQUINOVARUS DEFORMITIES TREATED WITH POSTEROMEDIAL RELEASE (PMR) Congenital pes equinovarus is one of the most common deformities of the foot. Resistant feet to conservative measures should be operated immediately. In this study 23 with 35 pes equinovarus feet operated by Turco's posteromedial release technique defined in 1971, between May 1977 - September 1989 were followed mean 13 years and 4 months and evaluated retrospectively by functional assessment criteria. Late results of feet operated by posteromedial release technique were found to be in excellent 37 %, in good 23 %, in fair 1 7 % and in failure 23 %. We concluded that brief and gentle conservative treatment is beneficial in pes equinovarus. We also think that sufficient plantar release and fractional lengthening of shortened tendons followed by a casting period antile wound healing and than bracing the case by permitting ankle motion would provide much better long term functional results.