ESWL (extracorporeal shock wave litotripsi) yapılan hastalarda dural ponksiyon yapılan epidural teknik ile klasik epidural tekniğin karşılaştırılması
Dural puncture epidural analgesia were comparad with classical epidural analgesia technique in patients undergoing ESWL
  1. Tez No: 307643
  2. Yazar: DİLARA SÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ESWL, analjezi, epidural teknik, dural ponksiyon, ESWL, analgesia, epidural technique, dural puncture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada ESWL uygulanacak olgularda Klasik Epidural Analjezi tekniği ile Dural Ponksiyon Yapılan Epidural Analjezi tekniğinin hemodinami, sensoriyal blok, vizüel ağrı skalası üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. ESWL uygulanacak ASA I?II grubundan, 20?60 yaş arası, 60 olgu çalışmaya alındı. Olgular uygulanacak epidural analjezi tekniğine göre rastgele 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba Klasik Epidural Analjezi tekniği uygulandı. İkinci gruba Dural Ponksiyon Yapılan Epidural Analjezi tekniği uygulandı. Tüm olguların ESWL?den önce noninvaziv kan basıncı, elektrokardiografi, periferik Oksijen satürasyonu monitorize edildi. Klasik Epidural Analjezi tekniğinde, epidural analjezi oturur pozisyonda, orta hatta L3-4 veya L4-5 interspinöz aralığından 18 gauge epidural iğne ile girilerek 20 gauge epidural kateter yerleştirildi. Dural Ponksiyon Yapılan Epidural Analjezi tekniğinde oturur pozisyonda, orta hatta L3-4 veya L4-5 interspinöz aralığından 18 gauge epidural iğne ile girildi.27 gauge spinal iğne epidural iğnenin içinden geçirilerek dura delindi. Serebrospinal sıvının serbest akışı görüldükten sonra ilaç yapılmadan subaraknoid aralıktan çıkılıp, epidural aralığa 20 gauge epidural kateter yerleştirildi. Çalışmaya alınan tüm olgulara kateterden test dozu olarak 3 cc %1?lik lidokain yapıldıktan sonra, herhangi bir yan etki oluşmadığı görüldü ve 10 cc %0.125?lik levobupivakain yapıldı. Gruplar hemodinamik parametreler, sensoriyal blok seviyeleri ve vizüel ağrı skalası değerleri açısından karşılaştırıldı. Gruplar arası sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, ortalama kan basıncı, vizüel ağrı skalası değerleri, sensoriyal blok seviyeleri arasında anlamlı olarak fark saptandı. Sonuç olarak, Dural Ponksiyon Yapılan Epidural tekniğinin Klasik Epidural tekniğe göre; sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, periferik oksijen satürasyonlarını olumsuz etkilemediği, sensoriyal blok seviyesini daha hızlı yükselttiği, vizüel ağrı skalası değerleri de anlamlı olarak düşürdüğü bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, patients undergoing ESWL with Dural Puncture Epidural Analgesia and Classical Epidural Analgesia technique were compared in the effect of hemodynamics, sensory block and Visual Analog Scale. 60 patients, with ASA I-II between age 20-60 had ESWL applied. Patients were randomly divided into 2 groups according to the epidural analgesia technique. Dural Puncture Epidural Analgesia technique was applied to the first group, Classic Epidural Analgesia technique was applied to the second group. All of the patients have been non-invasive blood pressure, electrocardiography, peripheral 02 saturation, monitoring before surgery. In Classic Epidural Analgesia technique epidural analgesia was in the sitting position, in middle of L3-4 or L4-5 interspinous range by enterity the 18-gauge epidural needle and 20 G epidural catheter was inserted. Dural Puncture Epidural Analgesia technique was in the sitting position, in middle of L3-4 or L4-5 interspinous range by enterity the 18-gauge epidural needle was inserted. 27-G spinal needle passes through the epidural needle and punctured the dura. After observing the free flow of cerebrospinal fluid we exited from subarachnoid space without giving the drug and placed 20 G epdural catheter in the epidural space. All patients included in the study a test dose of 3cc %1?lik lidocaine given from the catheter and no adverse effects were observed and after that 10cc of %0.125?lik levobupivacaine was performed. Groups were compared by hemodinamic parameters, sensory block levels and Visual Analog Scale scores. Between the groups in systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial blood pressure, Visual Analog Scale scores and levels of sensory block significant lower was found. As a result, Dural Puncture epidural technique showed no negative effect on systolic blood pressure, diastolic blood pressure and peripheral oxygen saturation compared to classic technique and Visual Analog Score values were significant found lower than in the classical technique.