Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Dursun Odabaş Hastanesi Çocuk Nefroloji polikliniğine başvuran hastalarda epidemiyolojik ve klinik analizlerin veri araştırması
Data Research of Epidemiological and Clinical Analysis in Patients who Admitted Yuzuncu Yil Universty Dr. Dursun Odabaş Hospital Pediatric Nephrology Outpatient Clinic
  1. Tez No: 307642
  2. Yazar: ÖZLEM GÜLPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHANGİR AKGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk nefroloji, böbrek, pediatric nephrology, kidney
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Bu çalışmamızda, çocukluk döneminde üriner sistem hastalıklarının, tanı, tedavi ve prognozları hakkında kendi tecrübelerimizi retrospektif olarak saptayıp; profilleri ortaya koyarak tedavide başarıyı arttırmayı ve komplikasyonların gelişimini önlemeye yararlı olabilecek sonuçlara ulaşmayı amaçladık. Çocuk nefroloji polikliniklerinde görülen en sık tanılar arasında; idrar yolu enfeksiyonu, vezikoüreteral reflü, enürezis, böbrek yetmezliği, konjenital üriner sistem anomalileri, vaskülitler, nefrotik sendrom, glomerulonefritler yer almaktadır. Çocuk romatoloji kliniği bulunmayan merkezlerde romatolojik hastalıkların tetkik ve tedavisi Çocuk nefroloji polkliniklerinde yapılmaktadır. Bu haliyle Çocuk nefroloji kliniklerinde başvuru tanıları arasına; artrit (juvenil idiyopatik artrit, spondiloartropatiler, ankilozan spondilit, reaktif artrit), dermatomyozit, polimiyozit, kollojen doku hastalıkları (sistemik lupus eritomatozus), ailesel akdeniz ateşi tanıları da eklenmektedir. Çalışmamıza Eylül 1996 ve Ocak 2013 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Dursun Odabaş Hastanesi Çocuk Nefroloji Polikliniğimize başvurarak tetkik ve tedavi edilen 13422 hasta dahil edildi. Bu vakaların verilerinin tamamı retrospektif olarak hastaların dosyalarından, Miranda ve Enlil isimli otomasyon sistemlerinden incelenerek kaydedildi.Retrospektif dökümante edilmiş hasta verileri alt gruplara ayrılıp SPSS programı kullanılarak regresyon analizi, tek yönlü varyans analizi, eş yapma yöntemi ve ?2 (ki-kare) testi ile analiz edildi. Onaltı yıllık süreç içerisinde, çalışmamıza alınan vakalar takip edilmekte oldukları tanılara, yaş gruplarına, cinsiyet, başvuru semptomları, radyojik görüntüleme yöntemlerine, verilen tedaviler, komplikasyonlar ve uzun dönem izlemlerindeki klinik seyirlere gruplandırıldı. Mevcut bulgular istatistiksel olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed retrospectively detection of diagnosis, treatment and prognosis of urinary tract disorders in childhood within our experiences and revealing profiles that may be useful to prevent the development of complications and increase the success of treatment. The most common complaints of pediatric nephrology clinics? patients are urinary tract infection, vesicoureteral reflux, enuresis, kidney failure, congenital urinary tract anomalies, and vasculitis, on the other hand nephrotic syndrome and glomerulonephritis were the other reasons for admission of patients. The study were included 13422 patients who were examined and treated between September 1996 and January 2013 in Yuzuncu Yil Universty Medicine Faculty Dr. Dursun Odabaş Hospital department of Pediatric Nephrology Outpatient Clinic. All of data were collected from patients files, Enlil and Miranda named automation systems. Retrospectively documented patients? datas divided into sub-groups and analyzed with regression analysis, one-way analysis of variance, co-making method and ?2 (chi-square) test by using SPSS program. In the period of sixteen-year, patients who were included in the study, were divided into groups according to their diagnoses, age group, gender, admission symptoms, radiological imaging methods, the treatments, complications, and long-term follow-up. The present findings were statistically analyzed.