Triküspid kapak cerrahisi uygulanan hastalarda; kros klmep altinda kardiyak arrest halinde opere edilen hastalar ile çalişan kalpte opere edilen hastalarin operatif-postoperatif sonuçlarinin retrospektif olarak karşilaştirilmasi
The comparison of the operative and postoperative results of the tricuspid valve surgery with and without aortic cross-clamping (Retrospective study)
- Tez No: 307922
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Triküspid kapak cerrahisi, kros klemp
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Triküspid kapak cerrahisi uygulanan hastalarda; kros klemp altında kardiyak arrest halinde opere edilen hastalar ile çalışan kalpte opere edilen hastaların operatif-postoperatif sonuçlarının retrospektif olarak karşılaştırılmasıAmaç: Triküspid kapak cerrahisinin gelişimi incelendiğinde diğer kapak cerrahilerinin gerisinde kaldığı görülmektedir. Daha önce triküspid kapak cerrahisi ile ilgili yapılan çalışmaların bir çoğu, kullanılan materyaller ve bunların avantaj/dezavantajları üzerine idi. Bu çalışmanın amacı, kros klemp altında ve kros klemp olmaksızın yapılan triküspid kapak cerrahisinin sonuçlarının araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, 2007-2011 yılları arasında kliniğimizde yatırılıp, kros klemp konularak triküspid cerrahisi yapılan 60 hasta ile (Grup 1), kros klemp olmaksızın triküspid cerrahisi yapılan 54 hasta (Grup 2) olmak üzere toplam 114 hasta dahil edildi. Preoperatif ekokardiyografi ile tüm hastlarda tiküspid kapak yetmezliğinin derecesi ve stenoz varlığı, sol atriyum çapı, pulmoner arter basıncı, diğer kapak fonksiyonları ve sol ventrikül fonksiyonları incelendi. Ekokardiyografi yanında gerekli görülen hastalara koroner anjiyografi yapıldı. Hastaların intraoperatif ve postoperatif ritmleri, kros klemp ve KPB süreleri, inotrop ihtiyaçları, geçici ve kalıcı pace-maker ihtiyaçları, erken ve geç dönem TY dereceleri ve mortalite durumları imcelendi.Bulgular: Grup 1 için ortalama kros klemp süresi 100.85 dk. olarak görülürken, Grup 2 için ortalama kros klemp süresi 76.53 dk. olarak hesaplanmıştır. Her iki grup inotrop ihtiyaçlarına göre kıyaslandığında; Grup 1'deki 60 hastanın 43(%71.7) hastanın ise inotrop ihtiyacının olduğu, Grup 2'deki 30(%55.6) hastanın inotrop ihtiyacı olduğu görülmüş ve bu durumun da istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır(p0.05).Sonuç: Triküspid kapak cerrahisinin, kros klemp konulmaksızın çalışan kalpte yapılmasının kros klemp süresi, postoperatif TY derecesi ve inotrop ihtiyacı açısından avantajları olduğu kanısına varmaktayız.
Özet (Çeviri)
The Comparison Of The Operative And Postoperative Results Of Tricuspid Valve Surgery With And Without Aortic Cross-Clamping (Retrospective Study).Aims: The development of tricuspid valve surgery remained insufficient than the other valve surgeries. The earlier studies of tricuspid valve surgery consist of the used materials and their advantages/disadvantages. The purpose of this study, is to investigate results of tricuspid valve surgery with and without aortic cross-clamping.Materials and Methods: In this study, 114 patients, who underwent tricuspid valve surgery in our department between 2007 and 2011, were enrolled. Sixty patients were operated under aortic cross-clamping (Group 1) whereas 54 patients underwent tricuspid surgery without cross-clamping (Group 2). The preoperative degree of tricuspid valve regurgitation, presence of valvular stenosis, left atrial diameter, pulmoner artery pressure, other valve functions and left ventricular function were recorded. Coronary angiography was performed to the patients who are deemed necessary. Intraoperative and postoperative cardiac rhythm, cross-clamping time, CPB time, inotropic agents, temporary and permanents pace-maker requirements, early and late degrees of tricuspid regurgitation and mortality were analyzed.Results: The average cross-clamping time was 100±29 and 76±27 minutes for Group 1 and 2 respectively, the difference was statistically significant (p0.05).