Ameliyathanede hastaların hemşirelik bakım kalitesi hakkında düşüncelerinin ve kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi
Thoughts about the quality of nursing care of patients in the operating room and the assessment of anxiety levels
- Tez No: 307951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜ YILDIZ FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Hemşirelik, Bakım, Kalite, Kaygı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tanımlayıcı araştırma, batın ameliyatı geçiren hastaların ameliyathanede aldıkları hemşirelik bakım kalitesi hakkında düşüncelerini ve kaygı düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapıldı.Çalışma 15.10.2010- 15.06.2011 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Cerrahi Kliniğinde batın ameliyatı geçirmiş 150 hasta ile gerçekleştirildi. Veri toplama araçları olarak; kişisel bilgi formu, kaliteli perioperatif hemşirelik bakım skalası ve ameliyata özgü kaygı ölçeği kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizinde frekans ve ortalama, Kolmogorov-Smirnov testi, Student t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Kruskal-Wallis yöntemi kullanıldı. Hemşirelik bakımı, kaygı ve yaş sürekli değişkenleri arasında doğrusal ilişki düzeyini belirlemek amacıyla Pearson korelasyon katsayısı hesaplandı. p< 0,05 değeri istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edildi.Hastaların yaş ortalamasının 58,11±14,97, %62,7'sinin erkek, %80'inin ilk-ortaöğretim mezunu, %76'sının evli, %57,3'ünün düzenli geliri olmayan ve %80,7'sinin bir sosyal güvencesi olduğu belirlendi.Batın ameliyatı geçiren hastaların kaliteli perioperatif hemşirelik bakımı ve ameliyata özgü kaygı düzeylerinin puan ortalaması sırası ile 101±15,5 ve 28,5±7,06 olarak belirlendi. Hastaların perioperatif hemşirelik bakımının kalite düzeyi ile ameliyata özgü kaygı düzeyleri arasında ilişki bulunmadı. Hastalardan evli olanların, ameliyat öncesi eğitim alanların ve ameliyattan sonra genel cerrahi kliniğine kabul edilenlerin kaliteli perioperatif hemşirelik bakımı puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. Hastaların yaşlarının artması, eğitim düzeylerinin azalması, emekli olmaları ve ameliyattan sonra cerrahi yoğun bakım ünitesine kabul edilmelerinin ameliyata özgü kaygı düzeylerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu belirlendi.Ameliyathane hemşireleri, kaliteli perioperatif hemşirelik bakımı düzeyini artırmak ve hastaların ameliyata özgü kaygı düzeylerini azaltmak için bireysel özellikleri dikkate alan önlemler almalıdırlar.
Özet (Çeviri)
This descriptive research has been performed with patients who underwent an abdominal surgery to evaluate their thoughts and their anxiety about surgery have been stated.The research has been applied on 150 patients who had an abdominal surgery in Trakya University Health Research and Application Center General Surgery Clinic between 01.09.2010- 30.06.2011. As a medium of data gathering ; personal information forms, Good Perioperative Nursing Care Scale and Anxiety Specific to Surgery Questionnaire have been used. In the statistical analysis of the data; frequency and average, Kolmogorov-Smirnov test, Student t-test, one-sided variance analysis (ANOVA) ans Kruskal- Wallis have been used. Pearson correlation coefficient has been calculated In nursing care in order to define the linear relation level between the continuous variables of anxiety, nursing care and age. p< 0,05 value has been defined as the line of statistical meaningfullness.It has been stated that the average age of the patients is 58,11± 14,97, 62,7% is male 80% is primary school graduate, 76% is married, 57,3% is without an annuity and 80,7% is with a social insurance. Among the patients who underwent abdominal surgery, the average score of qualified perioperative nursing care and the grade of anxiety about surgery have been stated as 101±15,5 and 28,5±7,06.According to the research there is no relation between levels of the quality of perioperative nursing care and the grade of anxiety due to an operation. However it has been defined that the average score of qualified perioperative nursing care is statistically higher significantly in patients who are married, get an information before the operation and are accepted to a general surgery clinic after the operation. It has been stated that getting older, lower education, being retired, and being admitted to the Intensive Care Unit after the operation affect the levels of anxiety due to an operation.The operation room nurses should take particular precautions considering the individual differences to increase the level of qualified periorative nursing care and decrease the grade of anxiety due to an operation.Key words : Operation room, Nursing, Care, Quality, Anxiety.