Geriatrik hasta köpeklerde fiziksel, biyokimyasal ve radyolojik bulguların değerlendirilmesi
The assessments of physical, biochemical and radiologic findings in the patients with geriatric dogs
  1. Tez No: 308000
  2. Yazar: ALİ EVREN HAYDARDEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLAN KALINBACAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Geriatri, Köpek, Radyografi, Ultrasonografi, Biochemicistry, Dogs, Geriatric, Radiography, Ultrasonography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada geriatrik yaş aralığındaki hasta köpeklerde klinik, serum biyokimyasal ve radyodiagnostik parametreler incelenerek köpeklerde geriatrik dönem hastalıkları değerlendirilmiştir.Bu araştırmada Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Klinigine getirilen geriatrik yaş aralığında çesitli ırk, yaş ve kiloda 52'si erkek, 48'i dişi toplam 100 sahipli hasta köpek 2009-2011 yılları arasında incelendi. Köpekler vücut ağırlıklarına göre 4 gruba ayrıldı. olup 10 kg'dan küçük köpekler grup 1 (n:59); 10-24,9 kg arası köpekler grup 2 (n:20); 25-45 kg arasındaki köpekler grup 3 (n:17); 45 kg'dan büyük köpekler grup 4 (n:4) olarak araştırmaya alındı. Anamnez bilgilerinden başlayarak detaylı klinik muayeneleri gerçekleştirildi. Alınan kan örneklerinde hemogram ve serum biyokimyasal parametreleri ve radyodiagnostik (radyografi, ultrasonografi, ekokardiyografi, elektrokardiyografi) ölçümleri gerekli görülen durumlarda gerçekleştirildi. Konulan tanılar doğrultusunda hastaların tedavilerine başlandı ve hastalar düzenli aralıklarla izlendi.Araştırmaya dahil olan 100 köpekte, tüm değerlendirmeler sonucunda 47 farklı hastalık ortaya konuldu. Köpeklerin bir çoğunda birden fazla hastalığın birlikte seyrettiği belirlendi. Saptanan hastalıkların organ sistemlerine göre sınıflandırılması yapıldığında, 54 köpekte dolaşım sistemi, 21 köpekte sindirim sitemi, 19 köpekte üriner sistem, 20 köpekte genital sistem, 16 köpekte; solunum sistemi, 15 köpekte endokrin ve metabolik hastalıklar, 9 köpekte Lenforetüküler (Dalak ve Lenf yumruları) sistem, 7 köpekte lokomotor sistem ve sinir sitemi hastalığı, 4 köpekte kulak ve işitme hastalıkları, 2 köpekte; dermatolojik bozukluklar tespit edildi. Hastalıkların görülme yüzdeleri dikkate alındığında en sık rastlanılan 10 hastalık, kronik valvuler kalp hastalığı %22.81, kardiyomegali %6.43, akciğerlerde kitlesel oluşum %5.85, pyometra %4.09, memede kitlesel oluşum %4.09, kronik böbrek yetmezliği %4.09, sistitis %2.92, kolestitis %2.92, perikardiyal efüzyon %2.34, diabetes mellitus %2.34 olduğu tespit edildi.Sonuç olarak geriatrik köpeklerdeki hastalıkların tespitinde detaylı yapılan klinik muayene, kan ve serum biyokimyasal parametreler ve radyodiagnositik değerlendirmelerin önemli olduğu, geriatrik köpeklerde kalp ve dolaşım, tümöral hastalıklar ve endokrin sistem hastalıklarının en sık rastlanılan bozukluklar olması nedeniyle klinisyenlerce öncelikle göz önünde bulundurması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of current trial was to evaluate the parameters of clinical, serum biochemical and radio-diagnostic parameters of the dog patients within geriatric age group.This prospective study was conducted at Ankara University Veterinary Faculty Department of Internal medicine in between 2009 to 2011. The study group was evaluated to one hundred geriatric dog patients who consisted of 52 male and 48 females having similar body weight and age group. The subjects were divided into four groups in terms of body weight. Group 1 defined as body weight was below 10 kg (n=59), group 2 defined as body weight 10-24.9 kg (n=20), group 3 comprised 25 to 45 kg body weight (n=17) and group 4 has 4 dogs having over 45 kg (n=4). Firstly, patients? medical history and physical examinations were recorded. After the evaluation of past history and examination, the requested blood analysis and radio-diagnostic findings (radiologic studies, ultrasonography, electrocardiography and echocardiography) were recorded. In the highlights of diagnosis, the appropriate treatments were initiated and patients were followed within regular intervals.After the assessment of prospective analysis, 47 different diseases were detected in 100 patients. The most of dogs were diagnosed to have more than one disease. The detected diseases were classified according to the involved systems as; circulatory system (n=54), gastrointestinal system (n=21), urinary system (n=19), genital system (n=20), respiratory system (n=16), endocrinology and metabolism (n=15), lympho-reticuler system involving spleen and lymph node (n=9), loco-motor and central nervous system (n=7), ear and hearing loss (n=4), dermatologic pathology (n=2). Considering to the prevalence of diseases, the most commonly diagnosed ten diseases were chronic valvular heart disease 22.81%, cardiomegaly 6.43%, mass in the lung 5.85%, pyometra 4.09%, mass in the mammary 4.09%, chronic renal failure 4.09%, cystitis 2.92%, pericardial effusion 2.34% and diabetes mellitus 2.34%.As a conclusion, the detection of diseases in geriatric dogs with detailed medical history and physical exam together with blood analysis and radio-diagnostic assessment gains an importance however, it were also notably concluded that circulator, cardiovascular, malignancy and endocrine system involvement which were most commonly diagnosed, should be remembered carefully by clinicians.