Köpeklerin deri ve mukozalarinda bulunan lezyonlarin kriyocerrahi ile tedavisi
Treatment of lesions on the skin and mucosa of dogs with cryosurgery
- Tez No: 861524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deri, Kriyocerrahi, Köpek, Lezyon, Mukoza
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı'na getirilen köpeklerin deri ve mukozalarında bulunan lezyonların kriyocerrahi ile tedavisi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı'na başvuran, deri ve mukozada lezyonu olan, farklı ırk, yaş, cinsiyet ve kilodaki 20 köpek çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara kriyocerrahi işlem öncesi tam bir fiziksel muayene yapılarak, tam kan, tam biyokimya parametreleri değerlendirilmiş ve çift yönlü (V/D-L/L) akciğer radyografileri görüntülenmiştir. Lezyonların boyutları ölçülerek kaydedilmiştir. Sprey yöntemi ile sıvı azot kullanılarak Brymill B-700, CRY-AC kriyo sprey cihazı ile lezyonlara donma işlemi uygulanmıştır. Bulgular: 11 dişi, 9 erkek olmak üzere toplam 20 tane köpek çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen köpeklerin lezyonlarının boyutu 1 cm (n=7) olarak belirlenmiştir. Bir hastada birden fazla lezyon varsa ayrı ayrı kriyocerrahi uygulanmıştır. Tek kriyocerrahi ile iyileşmeyen hastalara işlem tekrarlanmıştır. Bir hastaya 6 kez donma-erime, 11 hastaya 7 kez donma-erime, 6 hastaya 8 kez donma-erime, 1 hastaya 9 kez donma-erime, 1 hastaya da 10 kez donma-erime döngüsü uygulanmıştır. Hastalarımızın 17 tanesine herhangi bir anestezik madde kullanmadan kriyocerrahi yapılmıştır. Üç hastamızın bir tanesi işlem sırasında hareketli olduğu için sedasyona alınmıştır. İki hastamıza ise başka bir cerrahi müdahale daha yapıldığı için kriyocerrahi uygulaması genel anestezi altında tamamlanmıştır. Uygulama sonrası bölgede oluşan yaranın takibi her hasta için 2 haftada bir düzenli olarak yapılmış ve kaydedilmiştir. Hastaların iyileşme süreleri lezyonun boyutuna göre değişmekte olup ortalama olarak 0,5 cm'den küçük lezyonların 7,5 haftada (52,5 gün), 0,5-1 cm arası lezyonların 8,38 haftada (58,56 gün), 1 cm'den büyük lezyonların 13,14 haftada (91,98 gün) şekillenmiştir. Kriyocerrahi sonrası hiçbir hastamızda nüks gözlemlenmemiştir. Sonuç olarak kriyocerrahinin deri ve mukozada bulunan lezyonların tedavisinde etkili olduğu gözlemlenmiştir, özellikle anestezi riski olan geriatrik hastalar için alternatif bir uygulamadır. Hasta sahiplerinin anestezi riskini ve operatif müdahaleyi kabul etmemesi, kriyocerrahinin basit, hızlı, maliyetinin düşük olması ve özellikle hastalara ayakta tedavi imkânı sunmasından dolayı hasta sahipleri tarafından da ilgi gören bir yöntem olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to treat the lesions found on the skin and mucous membranes of dogs brought to Aydın Adnan Menderes University Veterinary Faculty Animal Hospital Department of Surgery with cryosurgery. Materials and Methods: Study material 20 dogs of different breeds, ages, sexes and weight with lesions on the skin and mucosa were included in the Aydın Adnan Menderes University Veterinary Faculty Animal Hospital Department of Surgery. A complete physical examination was performed on the patients before the cryosurgical procedure, whole blood, complete biochemical parameters were evaluated and bidirectional (V/D-L/L) lung radiographs were displayed. The size of the lesions was measured and recorded. Freezing process was applied to the lesions with Brymill B-700, CRY-AC cryo spray device using liquid nitrogen by spray method. Results: A total of 20 dogs, including 11 female and 9 male, were included in the study. The size of the lesions of the dogs included in the study was determined as 1 cm (n=7). The size of the lesions of the dogs included in the study was determined as