Koyun pestiviruslarının (Border dısease vırus, Bovıne vırus dıarrhoea vırus) antijenik yakınlıklarının serum nötralizasyon testi ile araştırılması.
The investigation of antigenic relationship of sheep pestiviruses (Border disease virus, Bovine virus diarrhoea virus)using by serum neutralization test.
- Tez No: 308016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ÇİĞDEM OĞUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ayırıcı teşhis, koyun, pestivirus, serum, Differential diagnosis, pestivirus, serum, sheep
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Border Disease (BDV) ve Bovine Virus Diarrhoea (BVDV) virusları, Flaviviridae ailesine ait Pestivirus genusunda bulunan etkenlerdir. Pestiviruslar; koyunlarda abort, ölü doğum, kongenital anomalili veya yaşama gücü zayıf yavru doğumu gibi semptomlarla karakterizedir. Pestiviruslar, küçükbaş hayvancılık sektöründe döl verimliliğine direkt etkileri sebebiyle öneme sahip ekonomik kayıplara neden olan viral hastalıklar meydana getirmektedirler. Antijenik olarak yakın akraba olan bu etkenler, türler arası geçiş özelliklerinden dolayı farklı konakçılarda enfeksiyon meydana getirebilmekte ve organizmada enfeksiyona karşı çapraz (kros) nötralizasyon verebilecek antikorlar sentezlenebilmektedir. Bu durum enfeksiyonların ayırıcı teşhisi yönünden önem arz etmektedir.Koyunlarda aynı genusta bulunan pestivirus enfeksiyonlarından BDV ve BVDV'nin serolojik ayırıcı tanısını amaçlayan bu çalışmada, 300 adet koyun kan serumu pestivirus spesifik antikor varlığı yönünden nötralizasyon testleri kullanılarak test edilmiş olup; 180'inde (%60) BDV için, 129`unda (%43) BVDV için pozitiflik belirlenmiştir. Ayrıca her iki enfeksiyon yönünden pozitif bulunan 123 adet serum ve tek enfeksiyon yönünden pozitif bulunan serumlar SN50 testine tabii tutulduğunda, her bir hayvanın hangi virusla enfekte olduğu bireysel olarak aydınlatılabilmiştir.Ruminant pestiviruslarının ayırıcı teşhisinde ana kriter homolog türe karşı yüksek antikor titresinin belirlenmesidir. Ayırıcı serolojik teşhiste Virus Nötralizasyon testinde BVDV referenz suşu olarak NADL, Nötralizasyon Peroksidaz Bağlı Antikor tekniği kullanılarak yapılacak olan nötralizasyon testinde Border Disease (BD) referenz suşu olarak Moredun'un kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Border Disease (BDV) and Bovine Virus Diarrhoea (BVD) viruses are the agents, which belongs to genus pestivirus in the family Flaviviridae. Pestivirus infections of ewes characterized by abortion, stillbirth, congenital abnormality and birth of weak offsprings. Pestiviruses effect on reproductivity of sheep in farming sector and this cause important economic losses. These two agents are closely related as antigenically, they can be transmitted interspecies and cause infections on the different hosts. These infections result in the synthesis of cross-neutralizing antibodies in the organism against viral infections. This is important in the terms of differential diagnosis of infections.The aim of this study is serological differential diagnosis of BDV and BVDV infections, which belongs to the same genus. The 300 blood serum samples from sheep tested using by neutralization tests to determine the presence of specific pestivirus antibodies. The 180 of 300 samples (60%) are found positive for BDV and 129 samples (43%) are found positive for BVDV. In addition, the 123 samples, which are positive for both infection, and positive samples for only one infection were investigated using by SN50. Thus, it was explained that each animal infected as individual by which virus.The main criteria for the differential diagnosis of ruminant pestiviruses is to determine the high antibody titer against homologous species. In the differential serological diagnosis it is proposed that the use of NADL for BVD in VNT, and Moredun for BD in NPLA as reference strains.