Allerjik hastalarda serum adipokin seviyelerinin atopi ile ilişkisi
The relation between serum adipokin levels and atopy in allergic patients
- Tez No: 308093
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Allerji, atopi, leptin, adiponektin, çocuk
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Aydın,F. Allerjik hastalarda serum adipokin seviyelerinin atopi ile ilişkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Yağ dokusunda üretilip salınan leptinin ve adiponektinin (AN) immunolojik yolda rol aldıkları bilinmektedir. Bu çalışmada allerjik hastalıklarda AN ve leptin düzeyleri ve bu adipokinler ile atopi ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yaşları 8 ay ile 18 yıl arasında değişen 13 astım, 24 allerjik rinit, 21 allerjik rinit ve astım, 13 atopik dermatitli 41'i kız 30'u erkek, toplam 71 hasta ve 9'u kız ve 8'i erkek 17 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Hastalardan serum AN ve leptin düzeyleri, tam kan sayımında eozinofil yüzdesi, serum total IgE düzeyleri, Phadiotop infant ve inhalen skoru çalışıldı. Her hastaya deri prick testi ve 6 yaş üstü olanlara solunum fonksiyon testi (SFT) yapıldı. Atopik dermatitli hastalarda serum leptin düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek saptandı (p0,05). Leptin çalışmada araştırılan hiçbir parametre ile korele değildi (p>0,05). Astımlı hastalarda AN seviyeleri ile IgE arasında pozitif, tüm hasta grubunda FEV 1 ve BGVA (boya göre vücut ağırlığı) ile negatif, leptin ile BGVA arasında pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla r=0,56, r=-0,31, r=-0,21, r=0,37, p0,05). Sonuç olarak atopik dermatitli hastalarda leptin yüksektir. Sebebinin araştırılması gereklidir. Adiponektin IgE düzeylerini ve FEV 1'i etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Aydın,F. The relation between serum adipokin levels and atopy in allergic patients. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Speciality Thesis in Department of Pediatrics, Eskisehir, 2012. Two cytokins produced in adipose tissue, adiponectin (AN) and leptin are candidates for studies because of their possible role in immunopathogenesis of allergy. The aim of our study is to find out if there is a relation between atopy and serum adipokine levels. Our study group consisted of 30 boys and 41 girls, 13 has been followed for asthma, 24 for allergic rhinitis, and 21 followed both allergic rhinitis and asthma, 13 for atopic dermatitis. Ages varied between 8 months and 18 years. Control group consisted of 17 healty children ( 9 girls and 8 boys). AN and leptin levels, percentage of eosinophils in the complete blood count, serum total IgE levels, Phadiotop infant and inhalents scores were studied. Skin prick test applied to all patients while pulmonary function test is applied over 6 years of age. In atopic dermatitis patients serum leptin levels were higher than control group (p0,05). There was not a significant difference between serum leptin levels and all studied parameters in all groups (p>0,05).