Topikal 5-fluorourasil uygulamasının epinörektomi yapılan sıçan siyatik sinir çevresinde skar dokusu oluşumu üzerine etkisinin araştırılması
The effect of topical 5-fluorouracil application on epineural scarring in epineuroctomized rat sciatic nerve
  1. Tez No: 308127
  2. Yazar: MELEKBER ÇAVUŞ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN YEŞİM ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: epinöral skar dokusu, 5-fluorourasil, sinir adezyonu, Epineural scar tissue, 5-fluorouracil, nerve adhesion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş: Periferik sinir cerrahisini olumsuz yönde etkileyen epinöral skar dokusu, cerrahi öncesi tahmin edilemeyen ve istenmeyen bir durumdur. Epinöral skar dokusu oluşumunu önlemeye yönelik birçok cerrahi yöntem, farmakolojik ajan ve kimyasal madde denenmiş ancak klinik uygulamaları memnun edici olmamıştır.Amaç: Bu çalışmada, onkoloji alanında ve göz hastalıklarında klinik uygulamada olan 5- Fluorourasil'in fibroblastlar üzerindeki baskılayıcı etkisinden faydalanarak, epinörektomi sonrası sıçan siyatik sinir etrafında gelişen skar dokusuna olan etkisinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: 72 adet Sprague-Dawley cinsi dişi sıçanda sol uyluktan yapılan cilt insizyonunu takiben sol siyatik sinirler gluteal kaslar arasından künt disseksyon ile bulundu. Siyatik fossa ve siyatik sinir bifurkasyonu arasındaki 1,5 cm'lik sinir segmentine çevresel epinörektomi yapıldıktan sonra sıçanlar üç ana gruba ayrıldı (grup A, B ve C). Epinörektomi alanına, Grup A (n=24) deneklerinde izotonik emdirilmiş gazlı bez 5 dakika süre ile, Grup B (n=24) deneklerinde 5-Fluorourasil (25mg/ml) emdirilmiş gazlı bez 5 dakika süre ile, Grup C (n=24) deneklerinde ise ilki epinörektomi anında peroperatif ikincisi ise 1 hafta sonra olmak üzere toplam iki doz 5-Fluorourasil (25mg/ml) emdirilmiş gazlı bez 5 dakika süre ile uygulandı. Her ana grup kendi içinde rastgele olacak şekilde 4. ve 8. haftada inceleme yapılmak üzere iki alt gruba (n=12) ayrıldı. Bu haftalarda sıçanlar yürüme testine tabi tutulduktan sonra sakrefiye edilerek siyatik sinirler epinöral skar dokusu oluşumu açısından makroskobik ve histopatolojik olarak değerlendirildi.Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, topikal 5?fluorourasil uygulamasının epinörektomi sonrası sinir çevresindeki skar dokusu oluşumunu önlediği ve iki doz uygulamanın tek doz uygulamaya kıyasla histopatolojik bulguları pekiştirdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Epineural scarring is one of the factors that negatively affecting the results of peripheral nerve surgery. In experimental studies several chemical products, pharmacologic agents and surgical procedures to reduce epineural scarring with limited success.Aim: The aim of this study is to investigate the value of topical 5-FU, that is commonly used in the management of oncologic desease and eye surgery, on preventing epineural scar formation via it?s antiproliferatif effect on fibroblast in epineuroctomized rat sciatic nerve.Materials and methods: Seventy-two female Sprague-Dawley rats were used. After skin incision the left sciatic nerves were found with blunt dissection through gluteal muscle-splintting approach. After 15 mm long nerve segment was circumferentialy epineuroctomized, from the sciatic fossa to the level of bifurcation, the rats were randomly divided into three groups (Group A, B and C) (n=24). In Group A, saline soaked gase pads were applied on the epineuroctomized segment for 5 minute. In Group B, 5-FU (25mg/ml) soaked gase pads were applied on the epineuroctomized segment for 5 minute, in Gruop C 5-FU (25mg/ml) soaked gase pads were applied on the epineuroctomized segment two time (first during the surgery and second one 1 week later after surgery) for 5 minute. Three main groups than were divided randomly in to the two subgroups (n=12) to perform examination on 4. and 8. weeks. In these weeks we performed walking track analysis and than rats were sacrifed to perform macroscopic ang histopatologic examination.Discussion and Conclusion: In this study we found that topical use of 5-FU can prevent epineural scar formation after epineuroctomy and two doses of 5-FU has an additive effect on histopatologic results according to one dose of 5-FU.